Betonlook vloeren zijn gebaseerd op het uiterlijk van een daadwerkelijke betonvloer. Een industriële monolitisch afgevlindere cementgebonden werkvloer. Wat kenmerkend is voor deze vloeren is dat ze glad zijn, solide en tegen een stootje kunnen. De robuuste uitstraling van het industriële en de neutrale grijze kleur nuances doen menig architect en particulier de hoofd op hol slaan. De betonlook is daardoor met alle stijlen van interieur te combineren. Evenals het volledig vrij zijn wat betreft kleurstellingen geeft de betonlook een groot voordeel in vergelijking met ander vloerafwerkingen.
Betonlook in 2 basisprincipes.
Zoals al beschreven in het artikel over verschillen in betonlook, bestaat er veel onduidelijkheid over betonlook. Doordat men het uiterlijk wilde hebben van een betonvloer, maar niet de nadelen ( stoffig, niet vloeistofdicht, laagdikte) is men een 8 jaar geleden gaan zoeken naar een methode die de monolitisch afgewerkte betonvloer het beste kon benaderen. Zo werd er geëxperimenteerd met cementgebonden producten en met kunststof afwerkingen.
Beide in de vorm van een gietvloer die gelegd werd tussen de 4-8 mm voor een cementgebonden egalisatiemortel en een ca 3 mm vloer o.b.v. een kunststof, Epoxy of PU. De cementgebonden variaties kende het probleem bij de afwerking. Daar zag je aftekening van de roller, slijtvastheid was een issue, kortom de weg naar de ultieme oplossing zou hier voorlopig nog niet zijn. De kunststof daarentegen was al een uitgedokterd systeem. Deze vloeren werden al jaren toegepast in de industrie. Alleen allen in een unikleur. Dus hier ging het alleen om de kleur en snel zou de creatieve vloerenlegger daar wel een oplossing voor weten te vinden. De Epoxy variant viel overigens ook snel af i.v.m. de hardheid en de verkleuring, dus tot een 5 jaar geleden was PU, Polyurethaan de ultieme winnaar.
De vertrouwde PU betonlook
Een betonlook gietvloer is een populaire soort gietvloer voor thuis, voor in showrooms en winkels. De Betonlook heeft een gemêleerd uiterlijk, maar is net zo strak als een PU gietvloer. Eigenlijk logisch want het is een PU vloer. De betonlook is twee kleuren PU gietvloer welke met elkaar vermengd worden tot 1 strakke naadloze eigentijdse vloerafwerking.
Betonlook anno 2016, concurentie voor de PU
Inmiddels zijn we dus wat jaartjes verder en eerlijkheidshalve moet er gezegd worden; de cementgebonden variaties: Betoncire, Cem Colori en de traditionele betonvloer behoren nu ook tot de mogelijkheid als betonlook afwerking voor Architect, showroom en particuliere woonvloer.
Conclusie:
Belangrijk bij aanschaf van een betonlook is precies te weten wat voor vloer u gaat krijgen. Stel de vraag ; welke vloer past bij mij, want een betonlook is niet zomaar een standaard product. Elk type vloer kent zijn eigen eigenschappen. Ook de benaming betonlook kent vele varianten, terwijl het ten alle tijden wijst naar een vloer die er uit moet zien als een industriële monolitische afgewerkte betonvloer. Dus ons advies; laat u goed voorlichten en slaap er een nachtje over om zo tot een goede keuze te komen.