Page content

Betonlook, Beton Cire en CemColori

Betonlook vloeren, of woonbeton is een verzamelnaam voor vloeren die een industriële betonvloer uitstraling hebben. Je hebt deze vloeren in cementgebonden, minerale vorm en kunststof gebonden. Bepaalde cementgebonden varianten kunnen net wat goedkoper zijn dan de kunststof gebonden vloer.

betonlook-pu-kunststofvloerBetonlook PU vloer

De kunststofvloer is opgebouwd uit verschillende lagen. De basislagen van Epoxy, de primer en eventueel schraplaag, hebben als doel de ondergrond te verdichten en uit te vlakken. Daarover wordt een PU gietvloer geplaatst die ca. 2 tot 2,5 mm dik is. Dit in twee kleurvariaties om zo het gewolkte effect te krijgen en de nuancering in het uiterlijk. De pu gietvloer is te verkrijgen in twee basis producten. De verkleurende en de niet verkleurende. Informeer altijd welke soort er toegepast wordt. Een aromatische gietvloer (verkleurend) is een goedkopere variant van zijn broertje de alifatische (niet verkleurend).

Om deze gietvloer af te werken wordt als laatste laag een pu-matlak toegepast in één of twee lagen. Deze laklaag geeft de betonlook zijn bescherming tegen overmatige krasvorming en zorgt ervoor dat de hoogglans PU vloer naar het gewenste glansgraad niveau wordt gebracht.

Geschikte ondervloer voor een betonlook

Een PU betonlook is toe te passen op iedere ondergrond die vlak, vormvast en blijvend droog is. Zorg dus altijd dat de ondervloer voldoet aan deze eisen zodat als de betonlook eenmaal geplaatst is, er geen scheurvorming of blaasvorming ontstaat. Egaliseer eventueel de ondergrond, zodat ook de hechting optimaal is. Een goede ondervloer zorgt immers voor jarenlang zorgeloos genieten van uw betonlookvloer.

Betonlook cementgebondenbeton-cire-cemcolori-betonlook

De cementgebonden variaties kennen we onder de namen: Cem Colori, Beton Cire, gewoon betonlook, woonbeton en ga zo maar door. In kwaliteit zitten hier grote verschillen in en in prijs zou dat eigenlijk ook zo moeten zijn. Het idee hierachter is echter wel allemaal hetzelfde. In de opbouw wordt er een basislaag gezet die ondergrond moet verdichten en egaliseren.

Bij een nieuwe zandcement dekvloer of betonvloer kan men volstaan met een dispersieprimer in 1 of meerdere lagen. Bij een ondervloer waar lijmresten, vervuiling of waar andere problemen aanwezig zijn is het verstandig een epoxy toe te passen en deze in te zanden. Zo ontstaat er een krachtige basislaag waar men zeer goede hechting op heeft voor de uiteindelijke betonlook.

Daarna wordt er een laag aangebracht van een 2 tot 6 mm dik. Deze is cementgebonden, zo heb je meteen al het betonlook. Laagdikte is sterk afhankelijk van welk type betonlookvloer u gekozen hebt.  Sommige vloeibare varianten worden gelegd in een mm of 6 en de vaste beton cire en Cemcolori worden gesmeerd in 2 a 3 mm.

De cementgebonden tussenlaag dient dan uiteindelijk als de betonlook en als afwerking word deze overlaagd met een sealer en/of matlak. Dit geschiedt vaak in 2 of 3 arbeidsgangen van een 60gram per laag.

Lees meer over deze varianten in de volgende artikelen: Woonbeton,betonlook of beton cire.