Tegels - Tegelvloeren en Plavuizen

Tegels - Tegelvloeren en Plavuizen

Tegelvloeren zijn door hun uiterlijk, vormgeving en afwerking een sfeerbepalende toevoeging voor elke ruimte. Combineer en mix patronen  en afmetingen voor de meest verrassende creaties.
tegels modern-meneervloer

Tegelvloeren - de allround vloer

Met tegels kunt u zich helemaal uitleven. Beperken tot de badkamer, toilet of keuken hoeft niet. De huidige tegels hebben zoveel sfeer dat u ze met een gerust hart ook in de hal, woonkamer- of slaapkamer kunt gebruiken. Of juist tegendraads.
Tegels zijn hygiënisch, vochtbestendig, makkelijk in onderhoud en passen altijd en overal: van woonkamer tot serre, van keuken tot badkamer. Kies voor geglazuurd of ongeglazuurd, klein- of grootformaat, trendy kleurtjes of ingetogen en neutraal; zoveel vloerwensen, zoveel tegels.

Glazuurlaag

Geglazuurde tegels hebben , zoals de naam al aangeeft, een glazuurlaag; verkrijgbaar in vrijwel elk denkbare kleur. Die glazuurlaag beschermt tegen het indringen van vloeistoffen en chemicaliën.
Vlekken maken dus geen kans. Krassen wel: die zijn  nu eenmaal op een glad en glanzend oppervlak sneller zichtbaar dan op een mat oppervlak. Glans is wel een duidelijke trend em vinden we ook terug in opkomst van metalen en glastegels.

Natuurtintentegelvloeren in alle designs

Het kleurenscala van ongeglazuurde dab die van de geglazuurde versies. Echte knalkleuren zul je hier niet gauw vinden; ongeglazuurde tegels staan qua kleur veelal dichter bij de natuur. De kras- en slijtvastheid is hoog. TIP: Behandelen met ene zogenaamde sealer maakt het een ongeglazuurde tegelvloer al vele beter bestand tegen morsen met bijvoorbeeld koffie of rode wijn.

Plavuizen

Tegel of plavuis, het lijkt alsof het om twee verschillende dingen gaat, maar dat is niet zo. Het zijn beiden keramische producten op basis van klei. Er zijn net zo goed geglazuurde plavuizen als ongeglazuurde tegels. Het verschil zit ‘m veelal in de uitstraling. Plavuizen hebben vaak een wat rustiek uiterlijk. Toch zijn er tegenwoordig ook imitaties van natuursteen en gepolijste plavuizen.

Patronen

Als er al een trend te ontdekken is, dan is het de invloed van Oosterse culturen zoals de sereniteit van Japan of de meer uitbundige Chinese patronen. Verder is het uitdijenede spectrum aan formaten opvallend. Dit varieert van mozaïektegels van 1x1 cm tot de grootformaat tegels van wel 60 x 60 cm. In een grote ruimte kan het speken met diverse formaten, een spannend plaatje opleveren, maar in een kleinere kamer is dit al snel te druk.

Portugese Tegelvloeren

Portugese TegevloerenIn huizen met een klassieke Sfeer wordt vaak gekozen voor de belende Winckelmans tegeltjes, Victoriaanse mozaïekvloeren of Portugese cement-tegels. Deze veelal handgemaakte Portugese tegels zijn verkrijgbaar in tientallen formaten, mooie diepe kleuren en authentieke dessins.

Wie het echt sjiek wil hebben, zal met plavuizen en marmertegels een fraaie keuze doen. Ook worden er tegenwoordig kant-en-klare marmermozaïeken aangeboden in diverse stijlvormen, van Art Deco tot Griekse meandermotieven. Mooi (en) makkelijk!

 

Lookalike

Een aparte categorie in tegelland vormen de lookalikes. Het gaat hierbij om gebakken tegels die sprekend lijken op een ander (natuurlijk) materiaal. Zo zijn er inmiddels perfecte kopieën van marmers, hardsteen en leisteen; compleet met de karakteristieke putjes en aders. Maar behalve tegels die lijken op natuursteen , zijn er ook tegels met het uiterlijk van beton en cortenstaal; Tegelvloeren houtlookspeciaal voor de liefhebbers van een moderne tegelvloer. Er zijn zelfs tegels met de optiek van echt houten parket en planken, ook wel keramisch parket genoemd. En dat alles vocht-, kras- en chemicaliënbestendig.

Waar Plaatsen?

Tegelvloeren passen altijd en overal. Maar niet elke tegel is voor elke ruimte in huis geschikt. Zo telt in de hal en gang vooral de slijtvastheid van de vloertegels. Wie tegels  in de keuken legt, doet er verstandig aan een niet-vuilgevoelige tegel te kiezen.
Speciaal voor de badkamer, waar veiligheid een eerste vereiste is, zijn er speciale collecties van vochtbestendige, slip vaste tegels.

Ondervloer

Tegels en plavuizen kunnen niet zomaar op elke ondervloer worden gelegd. Om niveauverschillen en hinderlijk opstaande randjes, of zelfs scheurende voegen te voorkomen, is  het van belang dat de ondervloer solide en egaal is. Komen de tegels op een houten ondervloer te liggen, dan is een stabiliserende tussenvloer noodzakelijk, omdat hout werkt.

Afwerking

Zeker in natte ruimten zoals de badkamer, keuken en het toilet is de afwerking van tegelvloeren een belangrijk punt. Niet alleen om doorlekken van water te voorkomen, maar ook voor een goede hygiëne. Veel tegelcollecties bevatten sanitaire plinttegels met een opstaande rand en bijpassende binnen- en buitenhoeken.
Maar ook afwerkprofielen in messing, kunststof of aluminium worden veel gebruikt bij het afwerken van de vloer. In plaats van een afwerkprofiel kan er ook gekozen worden voor het gebruik van keramische strippen. Deze kunnen dezelfde kleur hebben als de vloer, of juiste een contrasterende kleur.

Slijtweerstand

De (kras)gevoeligheid van geglazuurde vloertegels wordt aangegeven met een slijtweerstandcode (I = laagste, V = hoogste classificatie). Ongeglazuurde tegels worden bij zeer hoge temperaturen gebakken, waardoor dergelijke tegels qua slijtageweerstand bijna altijd een code IV tot V hebben.

VloerverwarmingTegelvloeren Vloerverwarming

Hoewel tegels best een warme uitstraling kunnen hebben, voelt ene tegelvloer in de praktijk koud aan. Gelukkig geleidt een tegelvloer prima en is dus uitermate geschikt voor vloerverwarming!
Tegels zijn door hun uiterlijk, vormgeving en afwerking een sfeerbepalende toevoeging voor elke ruimte. Tip van Meneervloer.nl: combineer en mix patronen en afmetingen voor de meest verrassende creaties.
Reactie plaatsen