Keramisch Parket

Wat is Keramisch parket?


 

Keramisch ParketKeramisch Parket zijn in feite plavuizen of tegels met een houtlook of houtmotief.

In onze gemak maatschappij zijn we doorlopend op zoek naar oplossingen voor vervelende bezigheden waar we liever geen tijd aan besteden. Denk daarbij aan onderhoud van vloeren bijvoorbeeld.

Keramisch parket kent in wezen geen onderhoud en er is dan ook een duidelijk sterke opkomst van dit vloertype merkbaar. Verder blijkt dit type vloer niet of nauwelijks nadelen te hebben. Lees hieronder alles over keramisch parket.

Productie van keramisch parket

Zoals een plavuis of tegel is het een gebakken product met als belangrijkste bestanddeel klei. Tijdens de productie worden met diverse technieken de houtdecoren of houtmotieven aangebracht en verzegeld met een slijtvaste en krasvaste beschermlaag in de vorm van glazuur of porselein. Porselein is overigens beduidend harder en slijtvaster dan glazuur en zal dus veel langer mee kunnen gaan.

Niet van echt te onderscheiden keramisch parket

Afhankelijk van de techniek die men gebruikt, zal de ene keramisch parketvloer een veel natuurlijkere uitstraling hebben dan de andere. Ook glansgraad speelt hierbij een rol. Er zijn erg mooie keramische planken leverbaar die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Daarnaast zijn ook de afmetingen van het keramisch parket anders dan bij tegels. Het mooiste resultaat wordt verkregen als we strookpatronen kunnen leggen of plankpatronen. De elementen zijn dus veel langer dan ze breed zijn. En zeker niet vierkant zoals bij tegels.

Keramisch parket binnen en buiten?

Keramisch parket kan zowel binnen als buiten worden toegepast. De reden hiervan is dat als een keramisch parket van een porselein beschermlaag is voorzien, het een vorstbestendig materiaal is. Het is daarom uitstekend geschikt om de sfeer van binnen naar een buitengelegen terras onder een overkapping te laten doorlopen. Ook kan een terras eiland van sfeervol  “hout” worden voorzien in plaats  van standaard straatwerk. Let wel dat een waterdicht voeg wordt toegepast.

Het leggen van Keramisch Parket

Net zoals met alle tegels en plavuizen wordt keramisch parket van oudsher in de specie gelegd of  bij een bestaande cement dekvloer verlijmd  in een flexibel lijmbed. Met name de methode van leggen in specie biedt natuurlijk de optie om vloerverwarming toe te passen om zo ook de warmte van een parketvloer of plankenvloer te krijgen naast de uitstraling.

Maar met de opkomst van ingeslepen vloerverwarming is het ook mogelijk om gewoon te lijmen in bestaande woningen zonder dat hak en breekwerk noodzakelijk is. Ook zijn er bevestigingssystemen die zogenaamd “droog” werken waarbij het keramisch parket zelfs zonder lijm of specie wordt gelegd. Groot voordeel van dit systeem is dat dit op elke ondergrond kan zolang deze maar enigszins vlak is.

Wat zijn jouw ervaringen met keramisch parket? Laat hieronder je ervaing weten en help ons anderen beter te informeren.

Heb je een vraag? Stel deze dan gerust hieronder. Alvast dank.

 

 
Reactie plaatsen