Scheuren in mijn gietvloer

Gietvloer en Scheuren.


scheur-gietvloerEen vraag die vaak gesteld word is kan een gietvloer scheuren. Het antwoord is heel simpel, een gietvloer kan uit zichzelf niet scheuren. Waar komt dan een eventuele scheur, die zich doortekend in de gietvloer vandaan?

Ondervloer scheuren.

De gietvloer word gelegd in een lagen systeem. De eerste lagen zijn bedoeld voor ultieme hechting van de uiteindelijke gietvloer aan zijn ondervloer. Een ondervloer van zandcement, anhydriet of beton. De gietvloer ligt dus vast aan de ondergrond. Hier ligt dan ook voor 95% de oorzaak van scheurvorming. Een scheur begint namelijk in de ondervloer. Naarmate deze groter word en de gietvloer de scheur niet meer kan overbruggen, zal deze door gaan tekenen in de gietvloer en erger nog ook doorzetten.

Te voorkomen?scheur behandelen gietvloer

Is dit te voorkomen? Ja in veel gevallen. In bestaande vloeren kan men van te voren de scheuren behandelen, en bij vloerverwarming moet men eerst het opstookprotocol uitvoeren om zo scheurvorming aan te kunnen pakken. Maar in nieuwbouw of bij dilatatie scheurvorming is scheurvorming niet altijd te voorkomen.

Dilatatie Scheuren.

Dilatatie scheuren blijven altijd terugkomen. Een dilatatie is een grens tussen twee bouwdelen of oppervlaktes. Beide voeren ze bepaalde krachten uit en zo ontstaat de scheur. Bij dilatatie is het wijs er een voeg in te maken, d.m.v. een profiel , zodat je de eventuele terugkerende scheur automatisch leid naar naar het profiel en de gietvloer in takt blijft.

 

gietvloer-scheurBij nieuwbouw

Heeft het allemaal te maken met hoe de vloer is gelegd en hoe de omgeving van de nieuwbouw is. In nieuwbouw wijken waar eerst niets als weilanden aanwezig waren en nu nieuwbouw staat , zie je vaak dat de grond zich nog moet zetten. De bestrating ligt nog niet , er is nog een hoop zwaar bouwverkeer e.d. dus de kans dat het huis gaat zakken en zich gaat zetten is aanwezig. Dit kan zichbaar zijn in het stucwerk en eventueel ook in je ondervloer.

Ook worden de nieuwbouw vloeren vaak zwevend gelegd, eventueel met vloerverwarming daarin.  Doordat de dekvloer zwevend ligt, moet de eindbedekking ook vrij liggen van de wanden. Als dit niet het geval is kan de dekvloer dus niet uitzetten en krimpen en zal scheurvorming gaan optreden. Bij het leggen van een gietvloer moet men hier dus rekening mee houden. Dit kan door bijvoorbeeld: voordat de gietvloer komt, de plinten plaatsen en afkitten. Let wel, gebruik de goede kit, niet silicone.

Bonustip: werk de plinten later af, dit ivm eventuele vloei aftekening van de gietvloer op de plint
Reactie plaatsen