Verkleurende PU gietvloer of niet

aromatische gietvloer


Een verkleurende Pu gietvloer komen we helaas nog vaak tegen. Bij de ene kleur is het al snel zichtbaar bij een andere kant het jaren duren.  Het heeft alles te maken met het soort pu gietvloer.Een term die we vaak tegenkomen in de wereld van de gietvloeren is alifatisch en aromatisch.  Wat houd dat precies in en hoe heeft dat invloed op de keuze die u moet gaan maken als bijna nieuwe gietvloer bezitter.

Verkleurende Pu gietvloer en niet verkleurend.


De kop van deze alinea verraad het al een beetje, het grote verschil tussen aromatische gietvloeren en alifatische gietvloeren.  De aromaat is sneller onderhevig aan verkleuren als de alifaat. Dit komt door de harder van de komponenten. Een gietvloer bestaat namelijk uit een hars en een harder. Bij Pu is de harder over het algemeen een bruine vloeistof. Dit veroorzaakt ook sneller verkleuring onder invloed van UV. Nu denkt u natuurlijk; maar over de gietvloer komt toch de beschermende PU-Lak? En ja dat is ook inderdaad wel zo, alleen door zijn transparantie kan deze het uv niet geheel tegenhouden. Dit is vooral bij de betonlook varianten een issue.

alifatische gietvloer vs aromatischHars /Harder

Bij de speciale PU, de alifatische, is de harder een transparante vloeistof, waardoor het proces van verkleuren veel langer duurt.  Bij hele lichte vloeren of kleuren die gevoelig zijn voor verkleuring is het dus wijs om de alifatische Pu gietvloer te kiezen. Helaas wel wat duurder in aanschaf. Een andere tip zou kunnen zijn de vloer af te lakken op kleur. Dus over de aromatische Pu gietvloer een uv kleurlak te zetten. Dit beschermt de vloer ook van verkleuren en is eigenlijk nog minder krasgevoelig, dan een alifatische Pu gietvloer die blank is afgewerkt.

Centjes overhouden

Niet bij alle kleuren is het noodzakelijk om per se voor de alifatische Pu gietvloer te gaan, donkere kleuren bijvoorbeeld zijn toch niet snel geneigd te verkleuren. Het is zaak u hierin goed te laten informeren als u tot een kleurkeuze komt. Te veel uitgeven kan altijd nog en als het niet nodig is dan zou ik de centen lekker in mijn zak houden.
Reactie plaatsen