Anhydriet vloer, wat is..
20 mei 2015 
2 min. leestijd

Anhydriet vloer, wat is..

Anhydriet vloer-Calsiumsulfaat gebonden vloer

Deze ondergrond komt veel voor in appartementen en hoogbouw. Of in relatie met projectbouw waar veel huizen tegelijk opgeleverd worden. Voor een leek is het soms moeilijk te zien of u een anhydriet of een zandcement dekvloer heeft. Bij nieuwbouw staat het in het bestek, maar zeker even controleren kan geen kwaad.

anhydrietvloer-wat isEen anhydrietvloer is een vloeivloer. Een voordeel hiervan is dat de aantal vierkante meters vloer die men kan leggen veel groter is dan bij een zandcementvloer. De Anhydrietmortel word kant en klaar vanuit een centrale met een mixauto vervoerd en naar de bouwplaats gebracht. Hier staan de vloerenleggers met pomp als te wachten en met gemak draaien zij er 100 ton per dag door. Een vierkante meter weegt ongeveer een 100 k, dus kun je nagaan hoeveel meters dat wel niet zijn.

Gipse Poot- Gipse Vloeranhydriet-gietvloer-maken

Anhydrietvloeren zijn Calciumsulfaat houdend, kalk gebonden zeg maar. En kwalitatief zit daar nog al eens wat verschil in. Belangrijk is dus bij deze ondervloer dat deze vlak en strak moet worden aangebracht en minstens 28 dagen moet  drogen en uit  harden (opv 5 cm). Het vochtpercentage in de ondergrond mag maximaal 0,5% bedragen. De anhydriet ondergrond laat bij droging een fijn kalkhuidje achter aan de top. Deze dient vooraf zeer goed geschuurd te worden om het bovenste huidje goed weg te krijgen.( de korrelstructuur moet zichtbaar zijn)

anhydriet-vloer-schurenVloerbedekking  en Anhydriet

Zoals al gezegd is de anhydriet gietvloer een ondervloer, deze dient altijd bedekt te worden met een soort vloerbedekking.  Bij het leggen van iedere soort eindbedekking dient men ook altijd rekening te houden met speciale voorbehandelingen, zoals; extra schuren, eventueel een extra impregneerlaag om de top van de anhydriet te versterken, of zelfs het egaliseren van de anhydriet ondervloer.

Kunststof vloeren en Anhydriet

Als we een kunststof vloer op een anhydriet gaan aanbrengen is het zeer belangrijk dat de anhydriet goed geseald is aan de top. Een extra laag aan primer is dan ook zeker aan te raden.Bij het aanbrengen van de eerste hechtlaag (primer) kan deze weg slaan in de ondergrond. Deze dient dan ook tweemaal aangebracht te worden. Het advies is om hier in geen risico te nemen. De volgende lagen, gietvloer en aflak kunnen weer op de normale methode aangebracht worden.

Vloerverwarming en een Anhydrietvloer.

Doordat Anhydriet een vloeidekvloer is, is deze uitermate geschikt als dekvloer met vloerverwarming. We hebben het dan over een Natbouw Vloerverwarmings systeem. De anhydriet word dan op de vloerverwarming gegoten, welke op zijn beurt, zwevend op een isolatie ligt. Opbouw is dan: betonvloer, isolatie, folie, vloerverwarming slangen met vlechtmatten. Randstrook aan de zijkant zodat de anhydriet kan werken, en klaar is kees.

Over de schrijver
Leendert Kers
Door

Leendert Kers

op 09 Jun 2016

Is een anhydriet dekvloer een áfwerklaag? In Splitsingsaktes wordt vaak de afwerklaag van de vloer in het privé gedeelte uitgezonderd wanneer het gaat om wat er onder de gemeenschappelijke gedeelten in een appartementsgebouw valt. De constructieve vloer valt er dan wel onder! Volgens mij is de zwevende anhydriet dekvloer geen afwerklaag, maar een tussenvloer of ondervloer

Meneervloer
Door

Meneervloer

op 20 Jul 2016

Klopt helemaal Leendert, Een anhydriet is geen eindvloer, vloerbedekking of iets dergelijks. We krijgen wel eens de vraag of met een simpele lak, de Anhydriet af te werken is , maar hier is het antwoord ook ; Nee. Een anhydriet is een ondervloer.

G. van Dommelen
Door

G. van Dommelen

op 03 Sep 2016

hoe zit t met geluidreducerende eigenschappen van de anhydrietvloer? ik kom op een appartement te wonen 3 hoog en zit te twijfelen of ik een pvc vloer laat leggen met click + ondervloer of alleen lijm. is de anhydriet vloer een geluidsreductie van -5 db of hoger?

Meneervloer
Door

Meneervloer

op 15 Nov 2016

Beste Gertjan, of een anhydrietvloer geluidsreducerend is gelegd zal duidelijk moeten zijn bij jullie VVE. Over het algemeen word de anhydriet gestord op een folielaag, waaronder een harde persing aan isolatie onder zit. Alle contactpunten zijn afgeschermd met een folie/kantstrook. Zo ook ligt de vloer compleet los van de constructie. Dat kun je goed zien bij bv je plint.Als dat het geval is voldoet ie ruimschoots aan de db-norm Let wel even goed op of er regels zijn vanuit de VVE voordat je zomaar iets neerlegt.

Rob
Door

Rob

op 08 Sep 2016

Ik kom in mijn verbouwingsplan tijd te kort om een cementdekvloer te laten drogen. Volgens de stoffeerder (die het PVC komt lijmen) kan dit (bij 6 cm smeervloer) een 5 tot 6 weken te duren. Is dit met een anhydrietvloer vergelijkbaar of korter?

Meneervloer
Door

Meneervloer

op 10 Oct 2016

Helaas is dit bij een Anhydriet niet anders. Er zijn wel producten die een cementdekvloer sneller laten drogen. En zelfs een super cement waar de zandcement mee gemaakt kan worden die binnen een week droog is. Stuur even een mail naar meneervloer met de gegevens en dan kunnen we u doorverwijzen.

Repleb
Door

Repleb

op 02 Dec 2021

Er ligt nog nat zacht cement bij de kantstroken en morgen wordt anhydriet gestort, kan dat?

Meneervloer
Door

Meneervloer

op 15 Nov 2016

Beste Rob, helaas is dat bij een Anhydrietvloer niet anders. Het is zelfs zo dat als de anhydriet dikker is dan 6 cm deze nog trager gaat drogen. Daarbij zijn de restvocht regeltjes bij een calciumsulfaatgebonden vloer veel strenger dan bij een zandcementdekvloer. Wat je wel kan doen is de cementdekvloer laten leggen met een sneldrogende cement, dat kan je weken schelen. M.v.g. Dimitri , Meneervloer.nl

Leni
Door

Leni

op 18 Nov 2016

Wij hebben een anhydriet vloer met daarop een siergrindvloer. In de gang loopt een lelijke lengtescheur met een niveau verschil. We lopen scheef....Er werd gedacht aan een lekkage van de stadsverwarming. Dit is door een gespecialiseerd bedrijf onderzocht. Het blijkt geen vocht maar warmte lekkage te zijn. Waarschijnlijk ligt de leiding niet diep genoeg. Is hier wat aan te doen?

Anouk
Door

Anouk

op 14 Jun 2017

Als ik een anhydriet dekvloer laat egaliseren, is dit dan voldoende als eindvloer?

Meneervloer
Door

Meneervloer

op 15 Jun 2017

Beste Anouk,Dat hangt helemaal van de toepassing.Een egaline is als eindvloer te gebruiken maar heeft wel een afwerklaag nodig die bescherming biedt. Te denken valt aan bescherming tegen vuil en vocht van bovenaf.Voor wat betreft de duurzaamheid, moet rekening worden gehouden met het feit dat een egaline relatief gevoelig is voor mechanische slijtage. De egaline is duidelijk minder stoot- en slagvast en is relatief krasgevoelig.Advies om dit met een uitvoerende specialist te bespreken.

Ben Mouthaan
Door

Ben Mouthaan

op 08 Oct 2021

Vraag; op welk type vloer anhydride of zandkalksteen is de geluidsoverlast het minst als je tegels wilt plaatsen en moeten er nog speciale maatregelen getroffen worden/

Meneer Vloer
Door

Meneer Vloer

op 08 Oct 2021

Geluidsoverlast t.g.v. contactgeluid, heeft met name in appartementen als oorzaak het ontbreken van isolatie onder harde vloeren, Voor de meeste soort vloeren is er een passende oplossing in de vorm van tusenvloeren. Voor tegels daarentegen zijn de opties voor isolatie beperkt en in sommige situaties niet mogelijk. Als je specifiek advies wilt, stuur dan een mail naar info@meneervloer.nl

Ben Mouthaan
Door

Ben Mouthaan

op 08 Oct 2021

Dank voor uw reactie! Kunt u mij een een oplossing geven voor beide types ondergrond? Kalkzandsteen en anhydride ondergrond? M.v.g. Ben Mouthaan.

Marco
Door

Marco

op 25 Jan 2022

Afsmeren vloerverwarming in een bestaande Anhydrietvloer, dien je hier speciale mortel te gebruiken en moet er eerst een primer gebruikt worden?

Meneer Vloer
Door

Meneer Vloer

op 25 Jan 2022

Een anhydrietvloer is een gipsgebonden dekvloer. Het product dat je gebruikt om af te meren moet je hier op afstemmen. Dat geldt ook voor je grondering die nodig is. Een specialistisch werkje en laat je bij voorkeur door de stoffeerder of parketteur uitvoeren.

Steven
Door

Steven

op 07 Oct 2022

Hoe is het gewicht van anhydriet in vergelijking met bijv. Fermacel platen? De afweging is tussen fermacel en infrezen tbv vloerverwarming (eerste verdieping), of tacken van vloerverwarming en dan anhydriet (4 cm). Tussen de balken (27 cm) is geisoleerd.

Door

op 07 Oct 2022

Beste Steven, interessante vraag....Qua gewicht is Fermacell duidelijk lichter dan anhydriet. Anhydriet ten behoeve van vloerverwarming infrezen heeft een gewicht van circa 80 kg bij 4 cm dikte. Daarentegen heeft een Fermacell of een Knauf Brio vloer een gewicht van slechts 28 kg per m². Daarnaast is de inbouwdikte van een punt van overweging. Noppenplaat met anhydriet komt totaal uit op 5 -6 cm. Daarentegen is Fermacell circa 3 cm dik. Daarnaast speelt wellicht de droogtijd nog een rol bij de keuze.. Een Knauf Brio of Fermacell vloer zijn droogbouw systemen en dus direct belegbaar met ene vloerafwerking.. Anhydriet heeft een droogtijd van circa 4 weken. Veel succes met het maken van de keuze.

Reactie plaatsen