Page content

Anhydriet vloer, wat is..

article content

Anhydriet vloer, wat is..

Anhydriet vloer-Calsiumsulfaat gebonden vloer

Deze ondergrond komt veel voor in appartementen en hoogbouw. Of in relatie met projectbouw waar veel huizen tegelijk opgeleverd worden. Voor een leek is het soms moeilijk te zien of u een anhydriet of een zandcement dekvloer heeft. Bij nieuwbouw staat het in het bestek, maar zeker even controleren kan geen kwaad.

anhydrietvloer-wat isEen anhydrietvloer is een vloeivloer. Een voordeel hiervan is dat de aantal vierkante meters vloer die men kan leggen veel groter is dan bij een zandcementvloer. De Anhydrietmortel word kant en klaar vanuit een centrale met een mixauto vervoerd en naar de bouwplaats gebracht. Hier staan de vloerenleggers met pomp als te wachten en met gemak draaien zij er 100 ton per dag door. Een vierkante meter weegt ongeveer een 100 k, dus kun je nagaan hoeveel meters dat wel niet zijn.

 

Gipse Poot- Gipse Vloeranhydriet-gietvloer-maken

Anhydrietvloeren zijn Calciumsulfaat houdend, kalk gebonden zeg maar. En kwalitatief zit daar nog al eens wat verschil in. Belangrijk is dus bij deze ondervloer dat deze vlak en strak moet worden aangebracht en minstens 28 dagen moet  drogen en uit  harden (opv 5 cm). Het vochtpercentage in de ondergrond mag maximaal 0,5% bedragen. De anhydriet ondergrond laat bij droging een fijn kalkhuidje achter aan de top. Deze dient vooraf zeer goed geschuurd te worden om het bovenste huidje goed weg te krijgen.( de korrelstructuur moet zichtbaar zijn)

anhydriet-vloer-schurenVloerbedekking  en Anhydriet

Zoals al gezegd is de anhydriet gietvloer een ondervloer, deze dient altijd bedekt te worden met een soort vloerbedekking.  Bij het leggen van iedere soort eindbedekking dient men ook altijd rekening te houden met speciale voorbehandelingen, zoals; extra schuren, eventueel een extra impregneerlaag om de top van de anhydriet te versterken, of zelfs het egaliseren van de anhydriet ondervloer.

Kunststof vloeren en Anhydriet

Als we een kunststof vloer op een anhydriet gaan aanbrengen is het zeer belangrijk dat de anhydriet goed geseald is aan de top. Een extra laag aan primer is dan ook zeker aan te raden.Bij het aanbrengen van de eerste hechtlaag (primer) kan deze weg slaan in de ondergrond. Deze dient dan ook tweemaal aangebracht te worden. Het advies is om hier in geen risico te nemen. De volgende lagen, gietvloer en aflak kunnen weer op de normale methode aangebracht worden.

Vloerverwarming en een Anhydrietvloer.

Doordat Anhydriet een vloeidekvloer is, is deze uitermate geschikt als dekvloer met vloerverwarming. We hebben het dan over een Natbouw Vloerverwarmings systeem. De anhydriet word dan op de vloerverwarming gegoten, welke op zijn beurt, zwevend op een isolatie ligt. Opbouw is dan: betonvloer, isolatie, folie, vloerverwarming slangen met vlechtmatten. Randstrook aan de zijkant zodat de anhydriet kan werken, en klaar is kees.

Comment Section

10 reacties op “Anhydriet vloer, wat is..


Door Leendert Kers op 9 juni 2016

Is een anhydriet dekvloer een áfwerklaag? In Splitsingsaktes wordt vaak de afwerklaag van de vloer in het privé gedeelte uitgezonderd wanneer het gaat om wat er onder de gemeenschappelijke gedeelten in een appartementsgebouw valt. De constructieve vloer valt er dan wel onder! Volgens mij is de zwevende anhydriet dekvloer geen afwerklaag, maar een tussenvloer of ondervloer


Door Meneervloer op 20 juli 2016

Klopt helemaal Leendert, Een anhydriet is geen eindvloer, vloerbedekking of iets dergelijks. We krijgen wel eens de vraag of met een simpele lak, de Anhydriet af te werken is , maar hier is het antwoord ook ; Nee.
Een anhydriet is een ondervloer.


Door G. van Dommelen op 3 september 2016

hoe zit t met geluidreducerende eigenschappen van de anhydrietvloer? ik kom op een appartement te wonen 3 hoog en zit te twijfelen of ik een pvc vloer laat leggen met click + ondervloer of alleen lijm. is de anhydriet vloer een geluidsreductie van -5 db of hoger?


Door Meneervloer op 15 november 2016

Beste Gertjan, of een anhydrietvloer geluidsreducerend is gelegd zal duidelijk moeten zijn bij jullie VVE. Over het algemeen word de anhydriet gestord op een folielaag, waaronder een harde persing aan isolatie onder zit. Alle contactpunten zijn afgeschermd met een folie/kantstrook. Zo ook ligt de vloer compleet los van de constructie. Dat kun je goed zien bij bv je plint.Als dat het geval is voldoet ie ruimschoots aan de db-norm Let wel even goed op of er regels zijn vanuit de VVE voordat je zomaar iets neerlegt.


Door Rob op 8 september 2016

Ik kom in mijn verbouwingsplan tijd te kort om een cementdekvloer te laten drogen. Volgens de stoffeerder (die het PVC komt lijmen) kan dit (bij 6 cm smeervloer) een 5 tot 6 weken te duren. Is dit met een anhydrietvloer vergelijkbaar of korter?


Door Meneervloer op 10 oktober 2016

Helaas is dit bij een Anhydriet niet anders. Er zijn wel producten die een cementdekvloer sneller laten drogen. En zelfs een super cement waar de zandcement mee gemaakt kan worden die binnen een week droog is. Stuur even een mail naar meneervloer met de gegevens en dan kunnen we u doorverwijzen.


Door Meneervloer op 15 november 2016

Beste Rob, helaas is dat bij een Anhydrietvloer niet anders. Het is zelfs zo dat als de anhydriet dikker is dan 6 cm deze nog trager gaat drogen. Daarbij zijn de restvocht regeltjes bij een calciumsulfaatgebonden vloer veel strenger dan bij een zandcementdekvloer. Wat je wel kan doen is de cementdekvloer laten leggen met een sneldrogende cement, dat kan je weken schelen. M.v.g. Dimitri , Meneervloer.nl


Door Leni op 18 november 2016

Wij hebben een anhydriet vloer met daarop een siergrindvloer. In de gang loopt een lelijke lengtescheur met een niveau verschil. We lopen scheef….Er werd gedacht aan een lekkage van de stadsverwarming. Dit is door een gespecialiseerd bedrijf onderzocht. Het blijkt geen vocht maar warmte lekkage te zijn. Waarschijnlijk ligt de leiding niet diep genoeg. Is hier wat aan te doen?


Door Anouk op 14 juni 2017

Als ik een anhydriet dekvloer laat egaliseren, is dit dan voldoende als eindvloer?


Door Meneervloer op 15 juni 2017

Beste Anouk,

Dat hangt helemaal van de toepassing.

Een egaline is als eindvloer te gebruiken maar heeft wel een afwerklaag nodig die bescherming biedt.
Te denken valt aan bescherming tegen vuil en vocht van bovenaf.

Voor wat betreft de duurzaamheid, moet rekening worden gehouden met het feit dat een egaline relatief
gevoelig is voor mechanische slijtage.
De egaline is duidelijk minder stoot- en slagvast en is relatief krasgevoelig.

Advies om dit met een uitvoerende specialist te bespreken.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.