Wat is een Zandcementvloer
20 mei 2015 
1 min. leestijd

Wat is een Zandcementvloer

Zandcementdekvloer

Een cementgebonden dekvloer is een 30 tot 50 mm dikke afwerklaag op een bestaande steenachtige vloerconstructie. Een dekvloer wordt op de draagvloer aangebracht om bijvoorbeeld dienst te doen als vloerafwerking of als ondergrond voor een later aan te brengen vloerafwerking. Vaak word een zandcementdekvloer als betonvloer aangezien.

Betonvloerzandcementvloer-wat-is

In de woningbouw is een zandcementvloer de dekvloer op de constructievloer (de betonvloer). Maar weinig woningen hebben een rechtstreekse betonvloer als eindvloer. Hoe zie je nu het verschil? Een betonvloer is meestal glad en als deze beschadigd is zie je kiezels in het oppervlak.

zandcement-oppervlak-vloerOppervlakte ondervloer

Bij een zandcementvloer is het oppervlak wat poreuzer (korreliger) en zie je eigenlijk geen grove kiezel. Het mengsel bestaat uit 4 delen zand en 1 deel cement. Door deze verhouding zijn vloeren minder dan 3 cm dik ook een risico. Ze zijn niet krachtig genoeg om een nieuwe bedekking als bv Parket aan te kunnen.

Vloerverwarming

Een trend van de laatste tijd is ook het infrezen van zandcementvloer voor vloerverwarming. Wat de mensen zich niet realiseren is dat de vloer daar een stuk zwakker van word. A zit er geen verband meer in de vloer, B zijn de freesbanen vierkant en de vloerverwarmingsslang rond. Onder de slang blijft dus bij het vullen vaak een holle ruimte.

Infrezen vloerverwarmingvloerverwarming-frezen-gietvloer tips

Ook een probleem bij infrezen van vloerverwarming is dat de leidingen te dicht aan de top van de vloer zitten. Er is geen dekking, dus geen geleidelijk geleiding van warmte naar het oppervlak. Dit kan voor flinke scheurvorming zorgen en dus doortekening of doorscheuren van de eindbedekking. Zorg altijd voor goede dekking op de leidingen en vul de freesbanen langs de leidingen ook. Een gewaarschuwd mens telt voor 2. Een beetje dichtflatsen met kalk of tegellijm gaat in de toekomst voor mega problemen zorgen.

Over de schrijver
Hendrik
Door

Hendrik

op 05 Feb 2016

Goed dat er een keer word gezegd dat een cementvloer niet goed is voor vloerverwarming. Mensen denken dat dat niet veel uitmaakt, maar dat is echt wel.

Reactie plaatsen