Gietvloer en woonbeton prijzen voor kleine oppervlaktes

Gietvloer en woonbeton prijzen voor kleine oppervlaktes

Waarom zijn de prijzen van gietvloeren en woonbeton op kunststof basis zo hoog als het gaat om kleinere oppervlaktes?
Dit is een vraag die we geregeld ontvangen van mensen die offertes aanvragen voor een keukenvloer, een vloer in de aanbouw, het toilet of een badkamer.

prijzen-gietvloer-betonlookUitleg gietvloer en betonlook prijzen


Deze vraag hebben we gesteld aan de erkende vloerenbedrijven die aangesloten zijn bij het netwerk van meneervloer.nl en de uitleg is vrij logisch. Een gietvloer, betonlook of woonbeton,  is opgebouwd uit meerdere lagen. Tussen de lagen zit over het algemeen een droogtijd van ca. 12 uur voordat de volgende laag aangebracht kan worden. Dat houdt in dat een 15 M2 keukenvloer toch 4 dagen werk met zich meebrengt. Het vloerenbedrijf moet dus 4 dagen terugkomen om de vloer te maken.

Arbeid is dus één van de oorzaken dat kleinere vloeroppervlaktes kostbaarder zijn dan grote oppervlaktes. Daarnaast speelt ook het te bestellen kunststof materiaal een belangrijke rol. Vaak wordt dit per klus uniek op kleur gemaakt en zijn er standaard bestelhoeveelheden verplicht vanuit de leveranciers. Dat houdt in dat voor de kleinere gietvloeren en woonbeton vaak een overschot aan materiaal besteld moet worden. Die kosten worden natuurlijk ook doorberekend aan de klant.

Ondervloer en vloeropbouw gietvloer en betonlookkostprijs-gietvloer-betonlook

Zoals al gezegd bestaat een woonbeton of betonlook uit een meerlaags systeem. In een standaard opbouw bestaat zo'n vloer uit 4 lagen. Een primer/schraplaag om ondergrond goed te verdichten, lichte oneffenheden uit te vlakken en goede hechting te creëren voor de uiteindelijke betonlook of gietvloer.

Deze laag moet goed uitharden en bij een temperatuur van minimaal 15 graden doet hij daar een ca. 12 uur over. De volgende laag is de gietlaag in het geval van een betonlook op kunststof basis of de PU (polyurethaan) vloer in Unikleur. Deze laag is ongeveer een 2-2,5 mm dik en volgt zijn ondergrond. Het is dus belangrijk dat de basislaag goed gezet is, want alle oneffenheden in de ondervloer zijn zichtbaar in de gietlaag. De gietlaag heeft op zijn beurt ook een droogtijd van 12 uur bij een goede omgevingstemperatuur.

betonlook-gietvloer-prijzenNu de gietlaag goed uitgehard is en mooi strak in de woning ligt, heeft deze een hoogglans uiterlijk. Daardoor is de vloer krasgevoelig en zeker niet onderhoudsvriendelijk. De gietvloer dient dus afgewerkt te worden met een aflak. Deze bestaat 9 van de 10 keer uit een PU-matlak, aangebracht in twee lagen. Dit moet zeer secuur gebeuren, want dit is immers de laag die zorgt voor slijtvastheid, onderhoudsvriendelijkheid en krasvastheid. Tussen de twee lagen moet men ook een droogtijd aanhouden.

Gietvloer aflakkengietvloer-prijzen-lagenopbouw

Vaak wordt gedacht hoe het kan dat zo'n dunne laag kan bepalen hoe een vloer wordt. Deze laag is daar speciaal voor ontwikkeld. Zonder het te weten, zit een PU aflak op bijna iedere soort vloerafwerking als eindlaag. Op PVC, vinyl, op marmoleum en zelfs op parket vinden we een PU laag als eindfinish terug. Alleen zijn de afwerkingen vele malen dunner dan de afwerking op de pu vloer of betonlook.

Conclusie Gietvloer en betonlook prijzen



  • Bij kleine ruimtes en oppervlaktes zijn de prijzen per m² hoger dan bij grotere oppervlaktes.
    Belangrijkste reden hiervoor  is de instensieve arbeid die nodig is om een vloer te maken.



  • Ook minimale bestelhoeveelheden vanuit de leverancier door batch producties drijven de prijs op.



  • Als laatste drukken de transportkosten van fabriek naar vloerenbedrijf extra sterk op de prijs. Kunststof vloeren worden vaak gemaakt vanuit fabrieken in Duitsland. Als men dan materiaal besteld voor kleinere karweien, is de transopttoeslag relatief hoog.

    Meer over gietvloeren, woonbeton, prijzen van gietvloeren


Reactie plaatsen