Parket soorten overzicht

Parket soorten overzicht

Creatief met parket


Parket kan in de meest uiteenlopende patronen gelegd worden. Met ene beetje fantasie maakt u de mooiste creaties.
Parket is een verzamelnaam geworden voor houten vloeren die opgebouwd zijn uit stroken hout die smaller zijn dan 18 cm.
Veel voorkomende uitvoeringen zijn lamelparket, tapisparket, massief of mozaiek.

We maken onderscheid in twee soorten:
  • Traditioneel
  • Industrieel

  • Traditioneel parket (voorgefabriceerd) is massief en duurzaam en wordt pas na het leggen geschuurd en afgewerkt. Het leggen moet in principe door een vakman worden gedaan.
    Industrieel parket (ook wel systeemparket genaamd) wordt kant-en-klaar geleverd en hoeft na het leggen niet meer te worden behandeld. Dit type parket is doorgaans goed zelf te leggen.

    TTraditioneel Parketraditioneel parket

    Qua traditionele parketvloeren zijn er drie categorieën:
    Tapis, Massieve Stroken en Mozaïekparket

    Tapis parket

    Tapis parket, afgeleid van het Franse woord voor tapijt, is “tapijtdik” –parket van 6 tot 10 mm dik dat bestaat uit massieve houten plankjes zonder messing en groef. De plankjes worden gelijmd en boven door gespijkerd op een tussenvloer van houtachtig materiaal (spaanplaat, multiplex of eiken).
    De tussenvloer wordt op zijn beurt ook bevestigd aan de bestande ondergrond door verlijmen en vernagelen op de onderliggende ondervloer.
    De naden tussen de plankjes en de ontstane spijkergaatjes worden opgevoegd (ingewassen of gestopt) waarna de parketvloer wordt geschuurd en afgewerkt.

    Strokenparket

    Strokenparket bestaat uit een combinatie van houten latten met messing en groef rondom. De lengte bedraagt minimaal 60 cm, de breedte varieert grofweg van 50 tot,90 mm en de dikte van 15 tot 22 mm. Wanneer de onderconstructie op verend materiaal (ook bekend als een balk- of ribbenlaag) rust en de overige ruimte wordt opgevuld met steenwol, kan dit parket als akoestisch isolerende Massieve stroken(zwevende) parketvloer worden toegepast. Strokenparket is dikker dan tapisparket, maar kan daardoor meer gaan krimpen en uitzetten onder invloed van luchtvochtigheid.

    Mozaïekparket

    Mozaïekparket bestaat uit massief houten rechthoekige latjes die worden samengevoegd tot vierkante blokjes avn tegenwoordig 16x16 cm. Oorspronkelijk werden maatvoeringen van 10x10 cm, 12x12 cm en 15x15 cm gevoerd. De blokjes worden haaks op elkaar gelegd waardoor een mozaïekpatroon ontstaat. Mozaïekparket is doorgaans 8 mm dik en wordt vaak geleverd op een net of een papieren vlies in de vorm van matjes. Deze kunne direct op een vlakke ondergrond worden verlijmd.

    Industrieel Parket

    Steeds vaker wordt deze vorm van parket, ook wel systeemparket genoemd, aangeboden en verwerkt. Het wordt kant-en-klaar geleverd en in basis zelf gelegd worden.
    Na plaatsing is het parket meestal direct in gebruik te nemen.
    Immers zijn er geen droogtijden meer van een afwerking of behandeling.

    lamel parketLamelparket

    Lamelparket wordt zwevend op een ondervloer worden gelegd. Hierdoor is de legwijze eenvoudig te noemen en kan daarom makkelijk zelf worden uitgevoerd. Lamelparket is opgebouwd uit meerdere lagen met een toplaag van 4 mm hardhout en daaronder meestal 2 lagen kruislings verlijmd stabilisatie materiaal. Dit is meestal vurenhout.
    Hierdoor ontstaan een zeer stabiel product waarbij elke vloerdeel dezelfde eigenschappen heeft. De te leggen vloer heeft dan ook over het gehele oppervlak de zelfde eigenschappen voor wat betreft werking. Er is vaak nauwelijks sprake van uitzetten of krimp.

    Lamelparket wordt af fabriek afgewerkt geleverd met lak of olie. De massieve toplaag wordt in 3 varianten geleverd: 3-strook , 2-strook of breed strook. De breed strook lijkt overigens erg veel op een plankenvloer.

    MDF-parket

    MDF-parket bestaat uit een kern van MDF met daarboven en eronder een laag van ±0,9 mm hardhout. Het wordt af fabriek geschuurd en afgewerkt geleverd in strookvorm en is rondom voorzien van(tegenwoordig) een lijmloos kliksysteem.
    Dit type parket wordt meestal zwevend geplaatst wat snelheid bij plaatsing oplevert. Een grote plus bij renovaties.

    Multilayer Vloerdelen

    Multilayer vloerdelen ofwel multiplanken, zijn gemaakt van een plaatmateriaal (meestal multiplex) met daarop een toplaag van 4 tot 6 mm massief hardhout.
    Deze vloerdelen zijn de opvolgers van de vroegere massieve vloerdelen dan wel planken maar hebben veel betere technische eigenschapen voor wat betreft stabiliteit.
    De afwerking kan desgewenst af fabriek worden geleverd en plaatsing kan zowel zwevend als vast worden uitgevoerd.
    Een en ander is afhankeljk van de gewenste eigenschappen en toepassing van de vloer.

    Net even andersBamboe Parket Forrest

    Mozaïekparket, diagonaal, visgraat, scheepsdek of ladderpatroon. Dit zijn maar een paar van de vele legmogelijkheden van traditioneel parket.
    Het patroon waarin de houtstroken gelegd zijn heeft uiteraard invloed op de uitstraling. Echter, elk te leggen patroon is door werking van het hout welk gebonden aan regels. De erkende parketspecialist kan hierover uitgebreid informeren.
    Er zijn de laatste jaren steeds meer ontwikkelingen op het gebed van klassieke parketvloeren. Erg populair is de tendens de traditionele vloeren samengesteld uit te voeren al dan niet kant-en-klaar afgewerkt. Doel hiervan is om de eindgebruiker een kwalitatief nóg beter eindproduct te kunnen leveren.

    Ook worden steeds vaker uitvoeringen geleverd in ecologisch verantwoorde materialen als bamboe, kokos en kurk.
    Bamboe is geen houtsoort maar gras. Inmiddels zijn er ook meerdere uitvoeringen in kleur, opbouw en samenstelling leverbaar in bamboe.

    ToplaagIndustrieel parket

    Bepalend voor de sterkte en levensduur van een parketvloer wordt de dikte van de toplaag gezien. Echter is dat niet de enige factor. Een dikkere toplaag zou weliswaar een langere levensduur bieden maar de vloer ook wel instabieler en werkt meer bij een dikte toplaag. Daarnaast is de kwaliteit van de vloeropbouw en gebruikte materialen bepalend voor de kwaliteit.
    Om een idee te geven voor wat betreft de levensduur van een vloer kan worden gesteld dat een vloer met een toplaag van circa 4 mm minimaal 25 jaar mee moet kunnen.

    Parket werktMultilayer Vloerdelen

    Parket is een natuurproduct en is tevens hygroscopisch. Dit betekent dat parket uitzet en krimpt  met de opname of afgifte van restvocht. Afhankelijk van de soort vloer is een uitvoering gevoeliger voor werking dan de andere. Het is daarom belangrijk de luchtvochtigheid in de ruimte te beheersen en stabiel te houden ondanks een schommelende temperatuur.

    Uw vloerspecialist kan u hierbij van passend advies voorzien.
    Dit komt nog sterker naar voren als parket wordt gecombineerd met vloer verwarming en of koeling.
    Een zeer populaire combinatie die echter de nodige voorbereiding vraagt. Raadpleeg uw specialist of laat ons uw vraag weten.
Reactie plaatsen