Vloerverwarming Frezen In Bestaande Vloeren
17 maart 2016 
2 min. leestijd

Vloerverwarming Frezen In Bestaande Vloeren

Vloerverwarming frezen ideaal voor renovatie

Bij het moderniseren van een woning wordt vloerverwarming frezen steeds vaker overwogen. Het toepassen van vloerverwarming is al lang niet meer beperkt voor nieuwbouw woningen. Ook is het niet meer  nodig om uitsluitend voor een tegelvloer of plavuis te kiezen als vloerverwarming wordt gekozen. Het aantal mogelijkheden voor wat betreft de keuze van vloerafwerking is tegenwoordig enorm.

Wel is de een wat meer geschikt dan de andere vloerafwerking. En vragen bepaalde vloerafwerkingen een ander gebruik van de vloerverwarming.
Verderop wordt hier wat meer in detail op ingegaan.

Waarom lijkt vloerverwarming frezen zo ideaal

De vele voordelen van vloerverwarming zijn over het algemeen wel duidelijk. Maar toch kregen we de vraag of deze voordelen deels te niet worden gedaan  door voor frezen of inslijpen te kiezen. Dit in vergelijking met de keuze voor een compleet nieuw vloerverwarmingssystem en een nieuwe cement dekvloer.
Let wel het gaat hier om het gebruik van vloerverwarming als hoofdverwarming. De grote pluspunten van  vloerverwarming is om een behaaglijk binnenklimaat te bereiken met een mogelijk Vloerverwarming frezen leidingengelijkmatige temperatuurverdeling in de ruimte. Dit blijft ook bij frezen van vloerverwarming  zeer goed haalbaar.

Dat betekent ook dat door vloerverwarming frezen geen of  beperkt koude val ontstaat bij deuren en puien aan buitengevels. Wel is het verstandig om meer strekkende meter leidingen per m² vloervlak te verwerken om dit zoveel op te vangen.

En natuurlijk  ben je ook die vervelende stofvlokken die rond dwarrelen kwijt zoals  bij traditionele centrale  verwarming.
Opmerkelijk verschil met een traditionele vloerverwarming is dat de watertemperatuur van het verwarmingssysteem een stuk lager ligt dan bij een traditionele vloerverwarming.
De temperatuur van het water bedraagt ca. 27 °C in tegen stelling tot ca. 40°C.
Er vanuit gaande dat in beide situaties de beoogde temperatuur van het gebruiksoppervlak ca. 24°C is om een gewenste ruimtetemperatuur van ca. 21 °C te bereiken, is het begrijpelijk dat dit van invloed is op de opwarmtijd van het systeem. Er hoeft immers niet eerst een vloerpakket te worden opgewarmd.

Vloerverwarming frezen in bestaande tegelvloer

De techniek bij vloerverwarming frezen is inmiddels zo ver ontwikkeld dat het ook mogelijk is om in bestaande tegels te frezen zonder dat deze eerst moeten worden verwijderd. Het spreekt voor zich dat het slopen en aansluitend egaliseren een van een bestaande ondergrond extra kosten met zich meebrengt.Vloerverwarming frezen bestaande tegelvloer

Deze kunnen dus worden bespaard. Wel moet de tegelvloer goed vast en vlak liggen zodat er doorheen kan worden geslepen. Bepaalde specialisten op dit gebied beschikken over  moderne professionele apparatuur die vloerverwarming frezen in beton probleemloos mogelijk maken.
Vloerverwarming frezen is en blijft een klus bedoeld voor de juiste vakman.

Coating of  gietvloer is het meest geschikt

Als eerder aangegeven is tegenwoordig bijna elke soort materiaal mogelijk in combinatie met vloerverwarming. Dat betekent niet dat elk materiaal zonder meer geschikt is maar dat er tegenwoordig van vrijwel elk materiaal een aangepaste versie ontwikkeld is voor gebruik met vloerverwarming.
Dit heeft alles te maken met de isolatiewaarde en warmtedoorlatingsweerstand van het materiaal te maken. Denk aan keramisch parket.
Zo was vroeger hout of parket af te raden maar er zijn tegenwoordig zeer stabiele vloeroplossingen mogelijk om van het comfort van vloerverwarming te kunnen genieten.
Ook andere natuurlijke producten als kurk, marmoleum, linoleum of tapijt  zijn zorgeloos inzetbaar.

Vloerverwarming Frezen Gietvloer

Hoewel een stenen of steenachtige vloerafwerking het meest favoriet blijkt, is een coatingvloer, een gietvloer  of betonlookvloer nog beter geschikt vanwege de zeer beperkte inbouwdikte van slechts enkele mm’s en de gunstige isolatiewaarden.
Dit geldt ook voor de populaire pvc vloeren.

Toch is er veel verwarring omtrent vloerverwarming frezen en in het algemeen vloerverwarming. Meneer Vloer  biedt daarbij graag de helpende hand.
Laat hieronder uw vragen achter of stuur ons een bericht via het contactformulier.

Over de schrijver
AC
Door

AC

op 09 Feb 2017

Hoi, Ik heb begrepen van mijn gietvloer specialist dat er minstens 2 cm dekking op de ingefreesde vloerverwarming nodig is om tekening van de leidingen te voorkomen. Dit is dus een kostbaar extraatje. Klopt dit?

Meneervloer
Door

Meneervloer

op 26 Feb 2017

Beste AC, Ja dat kan aardig in de papieren lopen. En wordt voor de betreffende leverancier wordt gekozen, dan moet je dat accepteren. Immers moet hij ook zijn systeem garanderen. Uit onze praktijk hanteren we een iets andere maatstaf. Na kundig dichten van de leidingen, wordt een 5 mm egalisatielaag boven de dekvloer aangebracht. Dit geeft goede resultaten. U zult zelf de keuze moeten maken.

Marcel Michiels
Door

Marcel Michiels

op 14 Aug 2017

Is frezen in een bestaande marmervloer ook mogelijk en waar moeten wij Dan rekening mee houden?

Reactie plaatsen