Bamboe Vloeren

Bamboe (Phyllostachys pubescens) is een product dat al eeuwenlang wordt gebruikt als alternatief voor hout voor talloze ambachtelijke toepassingen.

Bamboe is een grassoort en groeit voornamelijk in China in uitgestrekte oerbossen, maar ook op door boeren beheerde plantages. Op deze beheerde plantages kan jaarlijks ongeveer 30% van het aantal bamboestammen worden gekapt zonder dat het bosbestand in omvang gereduceerd wordt.

De kap en groeiwijze zijn de belangrijkste milieuargumenten. Elk jaar maakt de moederplant meerdere nieuwe stammen aan. Elk jaar kunnen in een volwassen plantage de 5 jaar oude stammen worden geoogst, zonder dat de omvang van het bos afneemt. De groeikracht van het bamboebos wordt zelfs versterkt door geregeld te kappen en te kleine stammen weg te halen. Deze werkwijze zorgt voor een nog grotere aanwas van nieuwe scheuten en betere kwaliteit in het volgende jaar.  Bamboe is harder dan hout en kan zeer goed worden verlijmd, geschuurd en behandeld.

 Structuur

 ‘Side Pressed’

Bamboe wordt opgebouwd uit strips die zowel horizontaal als verticaal geperst kunnen worden. De wijze van persen heeft gevolgen voor het aanzicht van het Bamboe. Het ‘Side Pressed’ kenmerkt zich door zeer smalle banen en meer lijnenpatroon, waarbij de zogenaamde ‘knopen’ van het Bamboe  knopen minder uitdrukkelijk zichtbaar zijn. (Zie voor productkeuze onderaan Bamboe systemen.)

 

‘Plain Pressed’

 Het kenmerkende van ‘Plain Pressed’ Bamboe is dat men duidelijk de verdikkingen ‘Knopen’ ziet. U ziet dan duidelijk, dat het materiaal vervaardigd is uit langszij uit de Bamboestam gezaagde stroken.

(Zie voor productkeuze onderaan Bamboe systemen.)

 

‘Density’

Door het persen van de bamboestrips, wordt de structuur van de bamboe veranderd. Dit heeft enerzijds als gevolg dat de structuur van de bamboe niet meer gelijkmatig is maar eerder grillig. Het beeld ontstaat van tropisch hardhout maar dan wel helemaal ECO proof.

Daarnaast wordt door het persen de hardheid van de bamboe extreem vergroot.  Voor een vloer natuurlijk zeer gunstig en duurzaam.

Ook deze variant is er in naturel en in caramel uitvoering.

Kleuren

Bamboe Naturel

In zijn natuurlijke verschijningsvorm (naturel) heeft Bamboe een licht gelige kleur. Afhankelijk van de gekozen afwerking lak of olie zal het Bamboe een iets lichtere, dan wel donkere uitstraling geven.

Het naturel Bamboe kan via speciale kleurtechnieken ook bijvoorbeeld wit of zwart worden geleverd. Vraag hieromtrent nadere informatie bij uw leverancier.

 

 Bamboe Caramel

 Als men spreekt over Bamboe Caramel, dan bedoelt men de kleuring die ontstaat door het Bamboe te stomen. Hierdoor kleurt het Bamboe wat naar de bruine kant in een carameltint. Ook hier geldt dat de keuze voor lak of olie de uiteindelijke kleur bepaalt.

 

Bamboe thermo

Door een bamboe langere tijd aan een speciaal procedé bloot te stellen, verandert de eindkleur van het materiaal naar buin tot donkerbruin. De kleur die dan ontstaat is warmen over het algemeen vrij egaal. Er ontstaat dan een rustige uitstraling van de vloer.

Door op deze wijze kleur in het product aan te brengen, is de kleurvastheid veel groter en duurzamer.

 

Vloersystemen

Bamboe wordt in velerlei systemen aangeboden.

De meest voorkomende zijn:

Massiefstrook :

De massiefstrook heeft een mes- en- groefverbinding en opgebouwd uit één of meerdere massieve bamboelagen.

 

Landhuisdeel:

Het landhuisdeel heeft een mes-en-groef verbinding en is opgebouwd uit 3 bamboelagen, waarbij de middelste laag dwars geperst is (afstand tussen de strips ca. 2mm). De strips van de  middelste laag zijn op speciale wijze geplaatst om een optimale stabiliteit van het landhuisdeel te waarborgen.

 

Lamelparket:

De Bamboe lamel is opgebouwd uit drie lagen met een4 mmtoplaag van bamboe. De onderste lagen bestaan uit vurenhout, waarbij de middenlaag dwars is geplaatst om maximale stabiliteit te verkrijgen. De vloerdelen zijn rondom voorzien van mes- en groef of uitgevoerd met een click verbinding. De afwerking is lak of olie en kan zowel zwevend als vast verlijmd worden gelegd

 

2-Lagenparket:

Het Bamboe 2-lagenparket  bestaat uit 10 mm dikke delen met een 4 mm bamboe toplaag. De onderlaag is opgebouwd met dwars geplaatste strookjes bamboe. De vloerdelen zijn rondom voorzien van mes en groef. Als deze afwisselend aan de rechterzijde en de linkerzijde zijn geplaatst, kan een visgraat / blokpatroon worden gelegd.

 

Tapis

De benaming Bamboe Tapis is te vergelijken met het Tapis parket in hout. Het gaat om kleine  plankjes (friezen), vaak in en dikte van c.a. 6mm, die bovendoor vernageld worden op een geschikte (b.v. spaanplaat) tussenvloer. Bamboe tapis wordt veelal toegepast, wanneer men een patroon als visgraat dessin met band en bies wil leggen.  Bamboe tapis wordt in het werk geschuurd en afgewerkt.  Niet zwevend te leggen.

 

Hoogkant :

Dit is dezelfde vloer welke ook in hout gemaakt wordt. Men neemt de latjes die normaliter in een mozaïek parket worden verwerkt en zet die op zijn kant. (Hoogkant) Het Bamboe hoogkant parket word rechtstreeks verlijmd op een geschikte ondergrond in een parallelmotief. Dit type vloer

wordt in het werk pas geschuurd en afgewerkt. Niet zwevend te leggen.

Is in meerdere diktes leverbaar

 

Forest:

een alternatief op een massief vloerdeel, wordt de bamboe plank niet meer samengesteld uit strips maar wordt als vlakke strook uit één geheel tot vloerdeel verwerkt.

Door de oppervlakte niet te schuren maar te schaven/schrapen krijgt het oppervlak welvingen waardoor een heel speciaal effect ontstaat. Het oppervlak is zeer hard en duurzaam.

De sfeer is bovendien uniek en ademt aardse en Oosterse sferen.
Reactie plaatsen