Verschil in opstookprotocollen,
Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over een opstartprotocol ingefreesde vloerverwarming.
De reden hiervan is dat dit opstartprotocol onterecht wordt verwisseld met het opstookprotocol van een traditionele ingestorte vloerverwarming.
Bij een traditioneel ingestorte vloerverwarming worden de buizen met minimaal 4,5 à 5 cm dekvloer overlaagd. Hierdoor wordt aan de vereiste voldaan dat er boven buis minimaal 2,5 cm dekking is.
Traditioneel wordt de vloerverwarming verwerkt tijdens het realiseren van een vloerconstructie bij nieuwbouw or renovatie. Zie ook onderstaand plaatje:
Bij een ingefreesde vloerverwarming, worden vloerverwarmingsbuizen in sleuven gelegd die zijn gefreesd in de bestaande ondergrond.
Frezen geschiedt met een vloerverwarmingsfrees die volgens een bepaald patroon (slakkenhuispatroon of meanderpatroon) in de bestaande vloer sleuven freest.
Zie ook onderstaand plaatje:
1 Wand
2 Vloerbedekking- eindvloer
3 Ingefreesde vloerverwarming
4 ruwe Betonvloer
5 Reeds bestaande ondervloer waar sleuven ingefreesd zijn.
De ondergrond waarin gefreesd wordt, kan een bestaande afdekvloer van zandcement of anhydriet zijn.
Maar het is ok mogelijk om in bestaande vloeren te frezen als beton, tegels en plavuizen en natuursteenvloeren als marmer of graniet.
Afhankelijk van de ondergrond wordt dan een specifiek type machine ingezet.
Men onderscheidt de duwfrees en de zelfrijdende aangedreven frees.
Over het algemeen wordt de lichtere duwfrees ingezet voor fezen in bestaande zand cement anhydriet dekvloeren.
De zwaardere aangedreven frees is de oplossing voor vloerverwarming infrezen in beton.
Opstartprotocol ingefreesde vloerverwarming
Omdat in een de bestaande vloer wordt gefreesd, kan worden aangenomen dat de ondergrond droog is en er dan geen restvocht aanwezig is.
Het opstartprotocol is dan ook met name bedoeld om de toekomstige vloerafwerking of bekleding zonder gelijkmatig te laten wennen aan de temperatuurschommelingen in de vloer.
Terecht wordt dan ook gesproken van een opstartprotocol en geen opstookprotocol.
Het gaat hier in wezen om het voor de eerste keer in gebruik nemen van de ingefreesde vloerverwarming.
LET OP: ten tijde van het leggen van de vloerafwerking moet de vloerverwarming uitstaan.
Voor het opstookprotocol van een traditionele ingestorte vloerverwarming klik HIER.
Opstartprotocol Ingefreesde vloerverwarming
Na het infrezen van de vloerverwarming volgt het opvoegen of dichtsmeren van de sleuven met buizen. Dit dient met een product te gebeuren afgestemd op de toe te passen vloerafwerking.
TOP TIP: door het dicht smeren onder te brengen bij de leverancier van de vloerbekleding, wordt garantie op de gehele vloerafwerking gewaarborgd.
Afhankelijk van de soort vloerbekleding en de vlakheid van de ondergrond, zal de gehele vloer geëgaliseerd moeten worden met een laag dikte van ongeveer 3 à 5 mm.
Nu moet de vloer volledig drogen (gemiddeld 48 uur droogtijd).
Zorg er voor dat het rest vocht uit de ruimte wordt afgevoerd door goed te ventileren.
Doe dit in overleg met uw vloerenleverancier, de ook de vereiste ruimtetemperatuur en luchtvochtigheid aangeeft.
Als het vocht uit de ruimte is, kan de vloer afwerking worden aangebracht.
De vloerverwarming mag nog altijd niet aan.
Na de nodige doordrogingsperiode (vraag dit na bij uw vloerenleverancier) kan de vloerverwarming langzaam opstarten. Nogmaals: doe dit vooral niet te snel!
Zo bedraagt bij tegels de doordrogingstijd minimaal 6 weken. Bij een gelijmde parket of pvc vloer kan dit al na enkele dagen.
Normaliter neemt het opstartproces minimaal 8 à 10 dagen in beslag tot de maximum bedrijfstemperatuur is bereikt Gemiddeld is dat 32 °C watertemperatuur. Dit is niet dus de ruimtetemperatuur op de ruimte thermostaat.
Nogmaals: te snel opstarten op een te hoge temperatuur geeft risico op scheuren en vervormingen van de vloer en of de vloerafwerking.
Schema opstartprotocol ingefreesde vloer verwarming
Temperatuur langzaam opvoeren:
Eerste keer opstarten beginnen bij 15 graden watertemperatuur (thermostaat kraan verdeler)
- Per dag de thermostaatknop verdeler 1° C omhoog tot 22 °C• daarna iedere week 5°C omhoog tot maximaal 35 °C watertemperatuur.LET OP: bij een laminaat, parket of houten vloer maar ook PVC en gietvloeren mag de oppervlaktetemperatuur van de ondervloer niet hoger liggen dan ca 28-30 °C. Dit om schade aan uw vloer te voorkomen.Hiertoe de watertemperatuur dan ook maximeren op ca. 32 °C
Voor de juiste temperatuur van de vloerverwarming verwijzen wij altijd naar de leverancier van de vloerbedekking (laminaat, hout, parket, pvc of gietvloer)
Het langzaam opstarten van uw vloerverwarming heeft als doel uw vloer niet te snel te confronteren met een relatief te hoge temperatuur ter voorkoming van schade.
Volg hier het stappenplan voor het opstarten van de vloerverwarming voor een verdeelunit als onderstaand: