Prijzen van pvc vloeren
01 maart 2013 
3 min. leestijd

Prijzen van pvc vloeren

Wat kost een pvc vloer?

 

PVC vloeren zijn er populair en worden steeds meer gevraagd en gelegd door bedrijven maar zeker ook particulieren. Ze zouden een goedkoop en goed alternatief zijn voor houten vloeren. Maar is dat wel zo en wat kost een pvc vloer?

Om te bepalen wat de prijs van pvc vloeren is, is het belangrijk te kijken wat de factoren zijn die de pvc vloer prijs bepaalt.

Bij het leggen van een pvc vloer vormen volgende zaken de prijs.

-pvc vloer materiaal of sheet

-arbeid voor het leggen van een pvc vloer

-voorbewerking van de ondergrond als egaliseren van een vloer

-hulpmaterialen als lijm en coating voor pvc vloeren.

 

Prijs van Pvc Vloer Materiaal

Pvc vloeren zijn tegenwoordig in veel decoren leverbaar met motieven van steen, tegels, hout, metaal, betonlook, parket of fantasie decoren. Maar het decor bepaalt niet zozeer de prijs van een pvc vloer. De kwaliteit van een pvc vloer daarentegen is wel erg belangrijk voor de prijs van pvc vloeren. We kennen allereerst de dikte als bepalende factor. Minimaal 2 mm dik en oplopend tot wel 6 mm dik.

Naast de dikte is de kwaliteit van de slijtlaag belangrijk. Elke pvc vloer is tegenwoordig van een beschermende PU-laag voorzien. Deze laag is bij de productie van een pvc vloer als een soort laklaag af fabriek  aangebracht en bepaalt daarmee de slijtagevastheid of duurzaamheid van de pvc vloer. Dus advies is dan ook stem de kwaliteit af op de ruimte waar de vloer komt te liggen en het gebruik van de pvc vloer. De gangbare PU-laag diktes die we tegenkoen zijn 0,1 – 0,2 – 0,3 – 0,55 – 0,7. Bij uitzondering komen we ook tegen producten die een PU-laag hebben van 1,0 wat extreem hoog is.

Overigens is een  pvc vloer die de dikste PU-laag heeft niet altijd het beste. Een te dikke laag kan ook negatief de uitstraling en sfeer van een pvc vloer beïnvloedden. De pvc vloer kan er zelf goedkoop of plastic-achtig uitzien terwijl de prijs van de pvc vloer zeker niet laag of “goedkoop” is.

Ook is bepalend voor de prijs van de pvc vloer het soort pvc en legtype. Denk aan verlijmde pvc vloeren of een zwevende pvc vloer. Zie ook legwijzen pvc vloeren. Reken overigens voor zaag- of liever gezegd snijverlies bij he leggen van pvc vloeren op ongeveer 5%.

 

Prijs leggen pvc vloer

Het leggen van pvc vloeren is een stukje vakmanschap. Dit geldt in ieder geval voor verlijmde pvc vloeren. En zeker als er een patroon als scheepdekvloer of visgraatvloer in wordt gelegd. Of bijvoorbeeld een pvc vloer met logo. Het is begrijpelijk dat dit arbeidsintensief is of kan zijn.

Een lijmloze legwijze of een klik pvc vloer is makkelijker te leggen.  Als de ondervloer eenmaal ligt gaat het leggen hiervan relatief snel. Maar het is wel zo dat de pvc vloer zwaarder is door een dikkere uitvoering en zich iets minder makkelijk laat handelen na verloop van tijd. Wordt de vloer in eigen beheer gelegd, dan is de prijs van het leggen van pvc vloeren nihil.

 

Prijs voorbereiding ondergrond pvc vloeren

Een pvc vloer stelt hoge eisen aan de ondergrond. Dit omdat pvc vloeren relatief dun zin en variëren van 2 tot 5,5 mm. Zelden of eigenlijk nooit is een ondervloer voldoende vlak om een pvc vloer rechtstreeks te leggen. Enige uitzondering komt voor bij door en door massief click pvc.

Om toch een pvc vloer te kunnen leggen is het nodig om voor een ondervloer te kiezen voor pvc vloeren of het egaliseren van de bestaande ondergrond. De precieze kosten hiervoor hangen van meerdere factoren af. Onder andere de soort ondergrond is van belang, het type woning ( appartement ja of nee) en uiteraard het soort pvc. In geval van vloerverwarming zijn er weer andere eisen te stellen aan een ondervloer. Tegenwoordig is men wel zover dat er vrijwel in elke situatie een oplossing voor de ondervloer of ondergrond mogelijk is. Het raadplegen van de vakman heeft de voorkeur.

 

Prijs hulpmaterialen pvc vloeren

Naast de pvc vloer zelf is het ook nodig om een bedrag te reserveren voor hulpmaterialen. Wordt de vloer verlijmd dan zal de prijs van lijm en eventueel een primer moeten worden meegenomen. Wordt de vloer door de vakman, stoffeerder of parketman gelegd dan zijn deze kosten vaak in de prijs van het leggen van pvc vloeren meegenomen.

Indien gewenst kan de pvc vloer van een coating worden voorzien. Dit zijn wel vaak speciale coatings die de functie en eigenschappen van de pvc vloer verbeteren. Denk aan slijtvastheid, antislip eigenschappen, chemicaliën bestendigheid, kleur echtheid (denk aan rubber en migratie van weekmakers) of stroom geleidende eigenschappen toevoegen aan de pvc vloer. Een kleine rest post die ook om de hoek komt kijken vormen de kosten voor het onderhouden van de pvc vloer. Onderhoudproducten om de vloer schoon te houden of te beschermen horen hier zeker ook bij.  Een pvc reiniger bijvoorbeeld.

Een algemene prijs of prijsgarantie voor pvc vloeren kan dus niet worden gegeven maar wel kan een goede inschatting van de prijs worden bepaald en kun je dus makkelijk bepalen of je leverancier een redelijke prijs vraagt voor zijn vloer in vergelijking met een collega.

 

Over de schrijver
Johana
Door

Johana

op 21 Feb 2016

Ik bedoel een lijm uitvoering dryback

Reactie plaatsen