Is een gietvloer buiten mogelijk - het bijzondere binnen buiten effect
12 januari 2017 
3 min. leestijd

Is een gietvloer buiten mogelijk - het bijzondere binnen buiten effect

Is een gietvloer buiten mogelijk?

Op de vraag of  een gietvloer buiten kan worden toegepast, bestaat nogal onduidelijkheid. De reden hiervan is dat de gietvloeren die binnen worden toegepast niet zonder meer geschikt zijn voor buitenomstandigheden. Dit vraagt om een speciale aanpak.

Gietvloer buiten is anders dan binnen

Maar wat agietvloer buiten binnenls je toch het binnen-buiten effect wilt creëren? Als een gietvloer van binnen naar buiten wordt doorgezet ontstaat namelijk een geweldig ruimtelijk effect.
In eerste wordt door de meeste gietvloer leveranciers afgeraden een gietvloer buiten toe te passen en zullen daarom nee verkopen.

De reden hiervan is dat de gietvloeren die binnen worden toegepast specifieke eisen stellen aan de omgeving en ondergrond.

De gietvloeren voor binnen worden vaak op kunststof basis van epoxy of polyurethaan gemaakt. En de opbouw bestaat uit meerdere lagen (meestal 4) waarbij per dag slechts 1 laag kan worden aangebracht.
Daarnaast hebben deze gietvloeren een (ondergrond)afsluitende werking en vragen om een geschikte  blijvend droge ondergrond.

Gietvloer buiten zonder gedoe

Tijdens het aanbrengen van de gietvloer binnen dient gedurende minimaal 4 dagen:

  • een relatief constante minimum temperatuur te heersen
  • zo veel mogelijk tochtvrij te zijn zodat de kans op stof in de lagen wordt beperkt
  • een relatief gemiddelde luchtvochtigheid te heersen (i.v.m. droging van lagen)

Deze omstandigheden zijn buiten gedurende meerdere achtereenvolgende dagen niet te garanderen. Bovendien spelen buiten ook nog andere invloeden. Denk aan wind, neerslag, direct zonlicht en niet te vergeten kruipende insecten. Daarnaast is een vloeropbouw buiten vaak anders dan binnen. De ondervloeren zijn niet geïsoleerd en beschermt tegen vocht transport van beneden naar boven. Dit is zeer belangrijk bij afsluitende systemen omdat er anders drukvocht ontstaat onder de toplaag en zo osmose plaatsvind. Blaasvorming in de vloer.

Gietvloer buiten zijn erg speciaal

De oplossing voor een gietvloer buiten wordt gevonden in:
1. speciale ontwikkelde kunststof producten
of
2. een cement gebonden product als beton

Speciale kunststoffen voor gietvloer buitengietvloer buiten

Om buiten toch te kunnen genieten van de uniforme uitstraling  en vochtwerende eigenschap van een gietvloer, worden speciaal ontwikkelde kunststoffen ingezet.
Kenmerkend is dat deze vloeren in dunnere lagen worden aangebracht en een erg korte droogtijd  hebben. Ook zijn de vloeren in tal van kleuren leverbaar.
Verder is het oppervlak strak maar vertoont enigszins reliëf
Qua investering kunnen de kosten echter wel hoger uitpakken dan een traditionele gietvloer.

Gietvloer buiten vloeistof dicht!

Zo kan toch het binnen buiten effect worden bereikt door te kiezen voor een gietvloer buiten die de uitstraling heeft van de vloer binnen.

Enige concessie is dan wel dat de gietvloer buiten de vloer niet zo glad en strak is als de PU vloer binnen.
Praktisch gezien is dat zelfs niet wenselijk vanwege kans op gladheid door (regen) water, sneeuw of ijs.

Beton Gietvloer buiten

De keuze voor egietvloer buiten vloeistofdichten gietvloer wordt vaak gemaakt omdat een industriële uitstraling gewenst is.
De voorkeur voor een kleur bestaat dan meestal uit grijstinten van licht tot zelfs antraciet.

In dit opzicht is als tweede optie voor een gietvloer buiten een cement gebonden gietvloer een perfecte oplossing. Deze vloer kan ook prima binnen worden aangebracht.

Wel vragen deze vloeren in ieder geval binnen een afwerking met een beschermende impregnerende coating vanwege de open structuur. Zonder de coating zal vlekvorming optreden door gemorste vloeistoffen en etensresten.
Belangrijk om rekening mee te houden is dat de coating de kleur van de betonvloer beïnvloedt en dus ook de uitstraling. Het aanbrengen van een coating kan daarnaast ook zorgen voor verbeterede antislip eigenschappen.

Conclusie: Gietvloer buiten toepasbaar?

Kan een gietvloer buiten worden geplaatst? Jazeker, maar wel met de geschikte vloermaterialen, die een andere aanpak vragen dan binnen. Advies om dan ook altijd een ervaren vakman te raadplegen.

Wilt u ook weten wat voor uw situatie mogelijk is?
Vraag via het contactformulier gratis een offerte of vrijblijvend advies aan bij de vakman

Over de schrijver
Reactie plaatsen