Page content

Ondervloeren, onder de loep, stap 5

Ondervloeren, onder de loep, stap 5

Naast uitstraling zijn duurzaamheid, comfort, warmte- en geluidsisolatie speerpunten bij de keuze voor een nieuwe vloer. Alleen met de juiste ondervloer haalt u het beste uit de nieuwe vloer naar boven. In de vijfde stap van het stappenplan besteden we daarom aandacht aan de ondervloer.

De vloer onder de vloer verdient ook zeer zeker de aandacht. Een juiste ondervloer draagt bij aan de levensduur van de ‘echte’ bovenvloer. Ook belangrijk is die isolerende waarde van de ondervloer en zaken als veerkracht en akoestische eigenschappen spelen een rol.

eisen aan een ondervloer-geluidEisen aan de ondervloer.

Als niet de juiste ondervloer is geïnstalleerd kan dit het woonplezier verstoren. De eisen waaraan een ondervloer moet voldoen hangen af van de vloer die er op komt. De eerste vereiste aan een nieuwe vloer die hechtend aangebracht wordt is de voldoende mate van hechting tussen de nieuwe vloerbedekking en de ondervloer. Dat houdt in dat de zandcement vloer of anhydriet niet vervuild mag zijn door eventueel lijmresten van vorige bedekkingen of kalkresten door stucwerkzaamheden. Is dit wel het geval, dan zal de ondervloer van tevoren behandeld moeten worden en waarschijnlijk geëgaliseerd.

Ook zal de ondervloer blijvend droog en vormvast moeten zijn zodat latere vochtschade of scheurvorming voorkomen wordt. Ook hier zijn weer methodes voor om de ondervloer te behandelen. Dit kan met diverse reparaties van scheuren, en egaliseren. Vocht kan bestreden worden door in eerste instantie natuurlijke droging tot een acceptabel restvochtgehalte. Een tweede optie is wellicht het aanbrengen van een vochtscherm.

Egaliseren van de ondervloer met egalineegaliseren -vloer-egaline

Egaline vloeren worden met de hoofdreden gelegd om vloeren vlak te maken. Bij dunnere vloerbedekkingen is het namelijk van groot belang dat de ondervloer zo strak mogelijk ligt. Hierdoor sluiten bedekkingen als pvc, een gietvloer, e.d. netjes aan en is er geen doortekening van de ondervloer. Bij zwevende systemen, als bv laminaat is het weer van belang dat de vloer vlak ligt. Hierdoor heeft de zwevende vloer overal gelijkmatig draagkracht en ontstaan geen holle ruimtes of beweging van de eindbedekking.  Lees meer over het egaliseren van vloeren

energie-zuinige-vloerEnergiezuinig

Het duurzaam isoleren van houten, betonnen en stenen ondervloeren kan een enorme energiebesparing opleveren en verhoogt het wooncomfort. Als er een kruipruimte is, kan de vloer het best aan de onderkant geïsoleerd worden. Ontbreekt de kruipruimte, dan kan het alleen van boven af. Een fikse klus. Maar vanuit milieu oogpunt zeker de moeite waard. Meer informatie over duurzaam isoleren van uw ondervloer vindt u op www.milieucentraal.nl.

Nieuwbouw woning

In veel nieuwbouwwoningen zijn de bouwvloeren van beton, hier overheen wordt een werkvloer gestort. Dit is in de utiliteitsbouw vaak een cementgebonden zandcement vloer, een mengsel van zand en cement of een anhydriet vloer, kalkgebonden gietvloer. Voor meer informatie over betreffende werkvloer klikt u op de naam van de vloer.

Geluid reductie

Een eis die men vaak hoort bij appartementen bouw of flats is dat de vloer geluidreducerend moet zijn.. Dit om overlast tot een minimum te beperken naar eventuele aangrenzende ruimten. In nieuwbouw wordt hier vaak al rekening mee gehouden bij het aanleggen van de werkvloer. Echter in bestaande situaties zal men geluidswerende maatregelen moeten nemen voor het leggen van de eindbedekking. Voor het isoleren van vloeren tegen geluidsoverlast zijn er speciale isolatiematten of ondervloerplaten verkrijgbaar., welke onder bijvoorbeeld laminaat, parket, pvc of gietvloeren kunnen worden aangebracht.

Houten ondervloerhouten-ondervloer

Naast het traditionele zandcementvloer, en de wat modernere anhydriet gietvloer, komen we ook nog steeds de houten ondervloeren tegen. Dit soort vloeren uitvlakken of geluidsreducerent maken vergt iets meer werk. Het uitvlakken gebeurt vaak door er ander plaatmateriaal overheen te schroeven of te nieten. Ook bestaan er zwevende systemen die tevens geluidswerend werken. Hiermee worden houten ondervloeren ook weer geschikt voor de meeste eindbedekkingen.

ondervloer-vloerverwarmingVloerverwarming

Op de warmte van een centrale verwarming kunnen we inmiddels (vrijwel) allemaal rekenen. Een warmtebron die steeds meer in opkomst is, is de vloerverwarming. Deze wordt steeds vaker ingezet als hoofdverwarming. Immers iemand met warme voeten heeft het niet vaak koud. De technologie van de vloerverwarming staat zeker niet stil en zoals we de traditionele warmwater verwarming in de dekvloer kennen, zo zijn er nu al legio mogelijkheden om deze ook toe te passen in een renovatie project. Daarnaast kennen we ook de elektrische vloerverwarming met een dunnere opbouw die nog makkelijker te plaatsen is. Dit biedt veel vrijheid bij de plaatsing omdat deze niet afhankelijk is van verdere leidingen of cv-ketel.  Bijzonder te noemen is verder de opkomst van infra rood (IR) systemen vanwege energiebesparende eigenschappen.