PU Gietvloer en EP Gietvloer
26 juli 2016 
3 min. leestijd

PU Gietvloer en EP Gietvloer

PU Gietvloer en Epoxy Gietvloer

De gietvloeren zijn op basis van 2-componenten epoxy of polyurethanen. Ze bezitten ook dezelfde eigenschappen als de coatingvloeren. Het verschil zit in het beter bestand zijn tegen mechanische beschadigingen en zijn levensduur. Gietvloeren zijn ook leverbaar als antistatische /elektrisch geleidende vloeren in b.v. laboratoria, en de pu gietvloer als geluidwerende vloer in appartementen. coolcat vicino gietvloerEen gietvloer kent een laagdikte van ca 2,5 mm. Dit maakt hem dus beter bestand tegen mechanische beschadigingen. Door dat deze vloeren gegoten worden kan er ook een diversiteit aan mogelijkheden gemaakt worden. Zo kent men natuurlijk de Betonlook, de mix van 2 kleuren pu gietvloer welke een vlammend effect geeft op de vloer.

Gietvloer Toepassingen

De toepassing van een gietvloer kan opgesplitst worden in twee segmenten. De esthetische kant van een gietvloer en de functionaliteit van een gietvloer. In het esthetische word moet u denken aan een PU gietvloer, vaak in een design voor showrooms, winkels, thuis in de woonkamer en keuken etc. De functionele kant van de gietvloer is vaak een EP , epoxy gietvloer. Deze word gelegd in bedrijven waar de vloer zwaar belast word, of waar super schoon en antistatisch gewerkt moet worden. Ook zie je tegenwoordig veel pu gietvloer op scholen, kinderdagverblijven e.d. Dit ook vanwege de hygiëne en slijtvastheid.

Onderhoud en Kleur

Overigens wil het niet zeggen dat er totaal geen onderhoud aan een gietvloer is. Ook hier word de top zwaar belast en enige bescherming is daarom wel op zijn plaats. Dit kan door periodiek onderhoud. Let ook op kleurstelling. Wit en Zwarte vloeren zijn zeer gewild, maar ook zeer moeilijk. U ziet daar alles op en daarom claimen deze vloeren veel schoonmaak tijd. Hoe lichter de kleur hoe besmettelijker de vloer. Laat u dus altijd goed inlichten m.b.t. kleurkeuze.

EP GietCoating:gietvloer-gietcoating-meneervloer

Een coatingvloer wordt in vele branches en voor vele gebruikswijze toegepast. Dit vloerensysteem kan meerdere functies bekleden. Men vind coating-vloeren met als doel; veiligheid, markering, antislip, hygiene etc. etc. Omschrijving: Vloercoatings zijn 2-componenten coatings op basis van epoxyharsen of polyurethanen. Ze zijn slijtvast en vloeistofdicht. Ook zorgt een coating voor een stofvrije vloer. In het algemeen worden coating-systemen toegepast in 3 lagen; primer en 2 rollagen in kleur. De laagdikte zitten zo tussen de 0,2mm -1mm en is geschikt voor lichte tot middelzware mechanischeoppervlaktebelas-tingen. Toepassing: Garages, woonkamers, industriehallen, machine-kamers, magazijnen, tuinbouwbedrijven, opslag-ruimtes, parkeergarages, productieruimtes, tech-nische ruimtes enz. Als markering of routing op een vloer is coating ook een passende oplossing  

aanbrengen-epoxy-gietcoatingKunststofvloeren:

Kunststofvloeren kennen hun oorsprong in de industriële sector. Deze vloeren worden aangebracht met als doel de vloer slijtvast, chemicaliënbestendig en vloeistofdicht te maken. Epoxy en polyurethaan gietvloeren worden tegenwoordig ook veel toegepast in huiselijke sfeer. Door hun strakke en naadloze uitstraling passen ze uitstekend in een hedendaags modern interieur Dus naast de particuliere sector, waar kunststof gebruikt word als eindbedekking/ leefvloer en waar uitstraling van groot belang is, is voor het Bedrijfsleven de functie nummer 1. Overheid stelt in bepaalde branches ook haar eisen met betrekking tot milieu en hygiëne.

Waarom een PU gietvloer

Het verschil tussen PU en Epoxy gietvloeren zit hem in de soort kunststof en zijn eigenschappen. Waarom dan een PU vloer? Een Pu gietvloer oftewel een polyurethaan vloer kent als eigenschap dat deze licht elastisch is tot zeer elastisch. Op zwakkere ondergronden kan deze dus extra fungeren als vloer welke niet meteen alles doet wat de ondervloer doet. Bezit de ondervloer lichte haarscheurtjes door krimp of uitzetting dan is het niet meteen zichtbaar in de PU gietvloer. Een ander verhaal zou zijn dat een PU warmer aanvoelt dan een Epoxy. Dit omdat ie iets zachter is. Of deze statement juist is moet ieder voor zich uitmaken. Een pu-gietvloer is overigens maar 2,5 mm dik. Niet 4 of 5 zoals anderen beweren. Nee 2,5 mm

Waarom Epoxy?

Epoxy is een keiharde kunststof die vaak gelegd word om zijn functie. Hij is super slijtvast, chemicaliën bestendig en is ook als elektrisch geleidende vloer te leggen. Statische elektriciteit word dan via de vloer afgevoerd naar aardepunten in de vloer. Ideaal voor Cleanrooms. Ook heeft Epoxy een dunnere variant de Coating, die op een betonvloer ook goed dienst kan doen en goedkoper is als de 2,5 mm gietvloer.

Gietvloeren

De Epoxy gietvloeren doen ook al langer dienst dan de PU gietvloer versies, zij zagen in de jaren 60 al het licht en werden industrieel al sinds die tijd toegepast. De PU gietvloer kent zijn opmars nu sinds een jaar of 10.
Over de schrijver
Reactie plaatsen