Wat is Epoxy

Epoxyvloer

De naam epoxy kennen we in de vloeren zowel bij de vloercoatings als bij de gietvloeren. Beide soorten vloerafwerkingen kunnen met een Epoxy bindmiddel gemaakt worden. Zo ook de siergrindvloer en de troffelvloer. Hierbij word het gekleurd grind of fijne zandmix gebonden met Epoxy. Wat is nu epoxy en wat zijn de eigenschappen: …

Epoxy, (ook wel polyepoxide) is een epoxide-polymeer opgebouwd uit 2 koolstofatomen (C) en 1 zuurstofatoom (O) in een ringvormige structuur. Wat is dan een polymeer denkt u nu, nou chemische-verbinding-epoxyeen polymeer is een  molecuul dat bestaat uit een sequentie van meerdere identieke of soortgelijke delen die aan elkaar zijn gekoppeld.

Om een Epoxy gietvloer of Epoxy coating aan te brengen en hard te laten worden heeft men een A komponent , wat de Epoxyhars is.  Deze is gevuld met vulstof en kleurstoffen en een B komponent. De B is de verharder die ervoor zorgt dat er een reactie plaats vind en zo de componenten bij elkaar 1 geheel worden.  Deze kunststof is een thermohardende kunststof, dat houd in dat onder invloed van warmte en/of tijd het proces begint en de vloer uithard.

epoxy-hars-harderDe Voor-en Nadelen

Voordelen van Epoxy is een goede hechting op vele materialen, grote hardheid en bestand tegen veel chemicalien, ook beter tegen vocht als zijn collega’s . En het heeft een druk- en treksterkte die twee keer groter is dan die van beton.

Door zijn vloeistofdichtheid kan het worden toegepast in vele bewerkingen, waaronder dus ook als vloertoepassing. Zowel in de industrie als in de esthetische markt vindt dit materiaal zijn weg. Nadeel is wel dat epoxy onder UV-licht verkleurt en niet elastisch is.

Over de schrijver
Reactie plaatsen