Keramisch Parket Prijzen
26 maart 2013 
2 min. leestijd

Keramisch Parket Prijzen

Keramisch parket prijzen onder de loep

Wat bepaalt de keramisch parket prijzen? Betaal niet te veel en lees hier hoe dat precies zit. Keramisch parket is in basis een keramische tegel die de uitstraling heeft van een houten vloer of parketvloer.

Hierdoor wordt een vloerafwerking leverbaar die alle voordelen van een houten vloer heeft en andere houten imitaties als laminaat, vinyl of pvc ver achter zich laat. Keramisch parket heeft de voordelenvan tegels en de sfeer van een houten vloer in één product samen gebracht. Dus zo ook niet de nadelen van een parketvloer of houten vloer.

Grote prijs variatie Keramisch parket

Maar is elk merk keramisch parket wel zo goed en hoe komt het dat de prijzen van keramisch parket zo enorm uiteen lopen. Er is al keramisch parket leverbaar van nog geen € 40,- per m² maar de prijs kan oplopen tot ongeveer € 150,- per m² exclusief leggen.

Zonder nader merken te noemen treft u hieronder een toelichting op deze grote verscheidenheid aan keramisch parket prijzen.

Ten eerste zult u zeggen, ja kwaliteit natuurlijk maar dat is niet uniform het geval. Volgende factoren spelen een rol:

*gebruikte grondstof voor keramisch parket

*afmetingen keramisch parket

*decoren en structuur keramisch parket

*afwerking / tolerantie keramisch parket

*merkentrouw

Grondstof keramisch parket;

Hoewel keramisch parket geen natuurproduct is, bestaat keramisch parket in basis wel uit een grondstof uit de natuur. Het basismateriaal van keramisch parket namelijk klei. Van oorsprong vaak rode klei maar tegenwoordig worden ook lichte kleisoorten of mengsels gebruikt. Door de klei te persen in verschillende gradaties en er al dan niet andere stoffen (denk aan marmerpoeder of granietpoeder) aan toe te voegen, ontstaan verschillende kwaliteiten keramisch parket. Hierdoor worden betere, hardere en slijtvastere keramisch parket soorten geproduceerd.

De slijtvastheid wordt aangeduid met het PEI getal. Dit staat voor Porcelaine Enamel Institute. De klassen lopen van 1 tot en met 5. Hoe hoger de waarde hoe beter de slijtvastheid. De hardheid wordt aangegeven door de Mohs waarde die van 1 tot 10 kan lopen. Waarde 10 komt overeen met diamant.

 Afmetingen van keramisch parket;

Keramisch parket is in erg veel maatvoeringen leverbaar. In het algemeen geldt dat naarmate de tegels groter en langer zijn (normaal tot 120 cm lang), hoe complexer de productiemethode. Groter elementen hebben namelijk extra kans op krom trekken dus zal hierbij de stabiliteit het grootste aandacht krijgen. Hiervoor is meer tijd voor de productie nodig met een lagere productiesnelheid tot gevolg. Ook is vaak het productiepark voor korte delen keramisch parket erg eenvoudig en dus naar verhouding goedkoop. Dit laatste kan ook terug komen in de maatvastheid van het keramisch parket en daarmee onder andere de voegbreedte beïnvloeden.

Afwerking/tolerantie van het keramisch parket;

De mate waarin aandacht wordt besteed aan de afwerking van het keramisch parket wordt ook weergegeven in de prijs. Keramisch parket lijkt nog meer op een echte parketvloer of houten vloer lijkt met zo min mogelijk voeg. Dit is alleen te bereiken als de tegels worden nabewerkt en nauwkeurig op maat worden gesneden na de productie. Er ontstaat dan een scherpe kant en er zijn dan voegen mogelijk tot minder dan een mm. Dit proces wordt we kalibreren of rectificeren genoemd. Bij dit soort keramisch parket is slechts een erg lage tolerantie toegestaan.

Decoren en structuur keramisch parket;

Keramisch parket is een imitatieproduct van houten vloeren of parket. Er zijn soorten leverbaar die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Er is dan ook veel aandacht besteed aan het decor/kleur, de variëteit aan decorverschillen en patronen, de oppervlaktestructuur en uiteraard ook de afmetingen. Deze factoren bepalen dus de mate waarin een keramisch parket natuurgetrouw is. Het spreekt voor zich dat een hoogwaardige productietechniek hiervoor vereist is. Dit werkt prijsopdrijvend.

Merken keramisch parket;

Zoals bij elk product is merkbekendheid ook een factor die de prijs bepaalt. De fabrikant die zijn product prominent promoot zal meer bekendheid krijgen. Vaak gaat dit ook gepaard met kwaliteit, garantie  en serviceniveau. Het is overigens niet zo dat de hoogste prijs ook de beste kwaliteit biedt. Goed dus om voldoende informatie in te winnen en producten te vergelijken alvorens een definitieve keuze te maken. De vakman weet meer.

Wilt u meer informatie over keramisch parket stel hieronder uw vraag of deel uw ervaringen met ons.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen