De coatingswaar we het over gaan hebben zijn in ons geval natuurlijk de vloercoating, de twee componenten systemen voor de vloer, die uw vloer vloeistofdicht, onderhoudsvriendelijk, veilig en functioneel maken. Niet gek natuurlijk als vloerensite zijnde, alhoewel er steeds meer 2k wandcoatings hun intrede doen.
We splitsen voor de duidelijkheid de vloercoating even in twee gedeeltes. De coatingvloeren voor in de Industriële zakelijke sector en de coatings voor de particuliere sector (garagevloer, galerij of trappenhuis). De materialen zijn hetzelfde echter de ondergronden vaak niet en de aantallen vierkante meters verschillen ook nog al.
Soorten Vloercoating
In de wereld van de vloercoating hebben we verschillende soorten vloercoating. We hebben de traditionele Epoxy vloercoating, in een watergedragen variant en een gewone. Daarnaast PMMA (polymethylmethacrylaat) vloeren. PMMA Vloercoatings zijn vloeren met een bijzondere eigenschap dat deze zeer snel uitharden en snel weer in gebruik genomen kunnen worden. Het voordeel hiervan is dat met name in productie processen/bedrijfshallen het werk zo kort mogelijk stil komt te liggen. Een nadeel van deze PMMA is de scherpe geur en esthetisch doen ze onder , in vergelijking met de EP Vloercoating.
De MMA ligt al enige tijd onder vuur ivm mogelijke schadelijke gevolgen na jaren van applicatie, waardoor men driftig op zoek is naar alternatieven voor de snelle droging. Hierdoor is de derde variant geboren in de vloercoating: Polyurea Coatings. Ook snel hardende systemen. Kan gelegd worden in dezelfde varianten als de EP, met als voordeel snelle droogtijd, en zonder penetrante geur. Nadeel is hier de materiaalprijs.
Juiste keuze Coatingvloer
In de korte omschrijving hierboven zijn de 3 varianten coatings uitgelegd. Maar welke past nu in uw project? Dat is dus theoretisch moeilijk te beoordelen. De juiste keuze vloercoating heeft te maken met diverse factoren:
Grote van de ruimte, project. Bij kleinere ruimtes kan gekozen worden voor snelle systemen om zo tijd te winnen en meerdere lagen per dag aan te brengen. Zo zal de prijs gunstiger uitvallen ondanks dat de materialen duurder zijn
Functie van de vloer. Functie van uw vloer hangt samen met de bedrijfsactiviteit. Niet elk materiaal is zomaar geschikt voor iedere eindbestemming. Chemische resistentie, mechanische belasting, dient meegenomen te worden bij de keuze van de juiste eindafwerking.
Omgeving en type ondergrond. Niet elke vloercoating kan zomaar gelegd worden in elke omgeving. Buitensituaties bv. Per project dient men vooraf een goede inspectie te doen m.b.t. type ondergrond, staat van de ondergrond en omgevingsomstandigheden. Met een compleet plaatje kan pas de juiste keuze coating worden bepaald.
Wandcoatings:
De epoxy wandsystemen worden in de regel ingezet bij het vloeistofdicht maken van ruimtes waar deze eis er ligt van gemeente of overheid. Of als afwerking van prefab betonnen bakken en/of ruimtes. De wand word dan in 1 geheel meegenomen met de vloer en omdat een vloercoating niet tegen de wand blijft zitten, gebruiken we daarvoor de 2 komponenten wand coatings.
Zijn deze ook thuis toe te passen.
Door de opkomende vraag in de particuliere sector naar kunststof vloeren, rijst ook de vraag naar wandcoatings. Helaas ligt het hier net iets anders. Wandcoatings zijn altijd glanzend en de gietvloeren particulier worden vaak mat afgewerkt. Ook scheurvorming in diverse verschillende wanden die tegen elkaar aan gezet worden is vaak een probleem. De stucadoor heeft daar wel een vezelband in verwerkt echter is een wandcoating, ook de structuur versie hiervan zo dun dat deze vaak hier door heen te zien is. Ook mede door zijn glansgraad. We adviseren dus als het even kan, pas geen wandcoating toe, mits het een strakke wand is uit 1 geheel.