Wat is Polyurethaan, PU
20 mei 2015 
1 min. leestijd

Wat is Polyurethaan, PU

PU Vloeren

Polyurethaan vloeren kennen we vooral in de design vloeren, voor in de particuliere sector. Of polyurethaan lakken als aflak voor gietvloeren. Het voordeel van deze grondstof in de vloeren is de lichtechtheid en zijn lichte flexibiliteit. Lees meer over de Polyurethaan, de eigenschappen en de mogelijkheden…..


Polyurethaan

(PU) is een belangrijke familie polymeren, die veel toepassingen kent, zo wordt het onder meer gebruikt als kunstmatig alternatief voor leder.

Een aardig voorbeeld van de toepassing van polyurethanen is het gebruik in verven en coatings, zoals autolakken. Voor autolakken gelden bepaalde eisen: onder andere goede krasvastheid (dus hard), steenslagbestendigheid (dus flexibel), goede glans (dus na uitharden, chemisch en fysisch inert) en lage waterdoordringbaarheid. Met coatings op basis van polyurethaanchemie kunnen deze eisen worden gehaald.

Vrugerpolyurethaan-buurmanvloertechniek2

In de jaren ’60 zijn polyurethaan of PU-afwerkingen ontwikkeld voor de industrie. De grote druk- en treksterkte en vloeistofdichtheid van het materiaal waren met name in de zware industrie belangrijke factoren. Sinds de millenniumwisseling heeft de producttoepassing zich verplaatst naar de esthetische markt.

Dus in de vloerenbranche niet meer weg te denken. Als gietvloer en als aflak ook gebruikt op iedere vloer. Reden de flexibiliteit (licht scheur overbruggend) en de controle over de glansgraad. Ook een zeer aangename bijkomstigheid is dat PU geen gevaar oplevert tijdens verwerking. Geen allergie of andere problemen , wat bij de EPoxy nog wel eens kan voorkomen als je er lang mee werkt.

Over de schrijver
Reactie plaatsen