Cruciale Vloerverwarming frezenTips
30 april 2015 
4 min. leestijd

Cruciale Vloerverwarming frezenTips

4 Infrezen vloerverwarming tips bij gietvloer

In deze tijd is het aanleggen van vloerverwarming een hot item in nieuwbouw en renovatie. Logisch want de vloerverwarming van tegenwoordig is erg economisch en geeft een comfortabel gevoel die u elke dag weer waardeert en ervaart……. De warmte verspreid zich subtiel en bijzonder gelijkmatig snel naar de oppervlak van uw vloer. Hierdoor zijn het de voeten die als eerste  de warmte op nemen en als de voeten warmte ervaren is de rest van het lichaam snel op temperatuur. Het kan nog zo warm zijn in een ruimte maar koude voeten geven een onaangenaam gevoel door heel het lichaam.

vloerverwarming frezenBestaande ondervloer en vloerverwarming

Bij bestaande situaties waar de dekvloer reeds aanwezig is valt het niet mee om vloerverwarming aan te leggen, althans dat is jaren zo geweest. Met de nieuwste ontwikkelingen in vloerverwarming , kan men in bestaande dekvloeren met een speciaal ontworpen enkel lamels diamantfrees, een slakkenpatroon in uw vloer frezen. Hierna kan de flexibele vloerverwarmingsslang gemonteerd worden en heeft u toch de warme voetjes waar u zo graag van wilde genieten.

Maar , ja er komt altijd een maar. Hebben we in dit artikel even wat belangrijke aandachtspuntjes voor u op een rijtje gezet als u overweegt uw vloerverwarming in te laten frezen. Tips en weetjes waar eigenlijk niemand het over heeft , maar die wel zeer belangrijk zijn en voor ergernis kunnen zorgen als deze niet meegenomen worden in het strijdplan  van de verbouwing.

1 bestaande vloeren en vervuilingvloerverwarming-frezen-gietvloer tips

Een bestaande ondervloer ligt al vaak geruime tijd en is ook al 1 of meerdere malen voor zien van een eindbedekking. Als de vloerverwarming ingefreesd gaat worden moet u natuurlijk de bestaande bedekking verwijderen en kan de frees zijn werk doen. Echter, heeft de vorige bedekking waarschijnlijk een spoor van vervuiling achter gelaten en is uw ondervloer bedekt met lijmresten, of andere vervuiling.

Advies:  Zorg voor dat de frees uw huis betreed voor een schone ondervloer. Dit om later hechtingsproblemen te voorkomen met een nieuwe bedekking of met de egalinevloer.

infrezen-vloerverwarming-tips-gietvloer

2 Bestaande vloeren en vlakheid

Oudere vloeren zijn vaak ongelijk, zitten gaten in of andere onoverkomelijkheden. Men denkt vaak ach , de vloer moet toch geëgaliseerd worden na het frezen , we laten het zo maar het zal wel goed komen.

Advies: Zorg dat de vloer waar in gefreesd word , al vlak  en strak is. Waarom? Dan ligt uwvloerverwarming strakker in de dekvloer. Ligt deze overal even diep en kunnen er geen problemen ontstaan bij het leggen van de nieuwe bedekking.

3 Sleuven frezen met genoeg diepte.infrezen-vloerverwarming-fout

Een veel voorkomend probleem in de praktijk is dat de buizen van de vloerverwarming wel in de dekvloer gefreesd liggen, maar dat deze niet ver genoeg in de sleuf liggen. Hierdoor steken ze boven de dekvloer uit of liggen er gelijk mee. Zorg ten alle tijden dat de slang mijn 5 mm onder niveau van de dekvloer ligt. Het frezen van de sleuven moet dan ook gebeuren met een diepte van 2 cm. Is dit niet het geval, kan A de warmte niet goed verspreid worden en zal de warmte afgifte rechtstreeks naar boven doen. B is er onvoldoende body voor de egaline om de stevigheid van de nieuwe bedekking te waarborgen. Dus kan een nieuwe eindbedekking los komen te liggen.

4 Dichtzetten van de sleuven.

Bij het dichtzetten van de ingefreesde vloerverwarming word al snel geroepen , gebruik flexibele tegellijm of een cementpapje.  Zo simpel werkt dat helaas niet. Voor de installateur wel, want die zal het een zorg zijn wie of wat verantwoordelijk is voor de eindbedekking.  Als deze loskomt is het niet zijn probleem. Daarom even toch een serieus woordje hierover.

Bij het dichtzetten is het A belangrijk dat de sleuf volledig gevuld is. Niet alleen de top, maar ook onder de slang. Anders creeert u holle ruimtes, waar snel na gebruik het beetje vulmiddel al snel losraakt en gaat brokkelen.

B Zorg dat het vulmiddel cementgebonden is en niet van een acrylaat,pu of ander flexibel materiaal is. Hier kan namelijk later niemand geen echte hechting op krijgen. Zeker niet met starre, hechtende eindafwerkingen zoals tegels, kunststof en hout.

C Zorg na het dichtzetten voor een goede egalinelaag die dekking geeft op de leidingen zodat er een solide ondervloer ligt voor de nieuwe bedekking. Zo kan de lijm goed afbinden en zal de warmte geleiding beter tot zijn recht komen.

vloerverwarming-gietvloer-meneervloer

Conclusie: Infrezen van vloerverwarming

U ziet het is niet zomaar even snel snel. Er zijn best wat punten om over na te denken, u wilt immers nog jaren genieten van uw vloer en niet na een paar maanden al in de ellende zitten. Dit artikel hebben we bewust geschreven om dat er zoveel praktijk voorbeelden zich voordoen, waar als het dan fout gaat de oplossing echt heel ver te zoeken is. Informeer liever eerst een paar keer extra en zorg dat het juiste systeem bij u word toegepast. Zoals wij altijd zeggen  Wilt u jaren genieten van uw vloer: Zult u bij een goede basis moeten beginnen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen