Te natte vloer-Vochtige ondervloer

Te veel vocht in de vloer, een vochtige ondervloer

Dit artikel is niet echt een Wat is uitleg artikel, maar meer een Wat als.  Wat als er bij de vloerinspectie een vochtige ondervloer geconstateerd is en hoe kan ik kijken of een vloer te vochtig is. Een vochtige ondervloer kan niet overlaagd worden met een nieuwe bedekking. Zeker geen Kunststof afwerking zoals een gietvloer of betonlook.  Bij een te vochtige vloer houd het gewoon op.

Vochtgehalte

Het maximale toegestane vochtpercentage voor een cementgebonden ondergrond bedraagt 4%, bij een Anhydrietvloer, (kalkgebonden vloer) ligt dat zelfs nog veel lager. Normaal gesproken wordt dit gecontroleerd met een vochtmeter. Een praktische  methode om dit te controleren, als particulier,is door op een bepaalde plaats een plastic zak of folie neer te leggen die rondom wordt vastgeplakt met tape.

De krant geeft zekerheid

Nee het is niet het weersbericht in de krant wat je verteld of je vloer nat is nee daarvoor moet je toch bovenstaande test doen. Voer deze test bij voorkeur uit op de plek waarvan u verwacht dat deze het langst vochtig zal blijven. Vaak zijn deze plekken donkerder van kleur.
Indien na minimaal 24 uur geen condensvorming onder het folie is opgetreden kan de vloer worden gecoat. Soms legt men er ook nog een droge krant onder. Wanneer de krant na 24 uur nat aanvoelt dan is de vloer te vochtig en dient men het aanbrengen van de nieuwe vloerbedekking uit te stellen.

Reden van een vochtige ondervloer

Een te natte ondervloer komen we het meest tegen in de nieuwbouw. In principe zou een betonvloer na 28 dagen stabiel moeten zijn en zou de zandcementdekvloer een droogtijd nodig hebben van 1 cm per week. Vaak is dit ook wel het verhaal, alleen door de tijdsdruk op een bouw spelen er diverse factoren een rol.  Een vloer kan al wel weken liggen, maar zolang binnenshuis het pand nog niet wind en waterdicht is , komt er van droging ook weinig.

Een ander veel voorkomende oorzaak is het afdekken van de dekvloer. De vloer is net gelegd en de stukadoor staat al weer te popellen om te beginnen. Om niet meteen heel de vloer te vervuilen word deze afgedekt en kan ieder zijn ding weer doen, behalve de vloer. Deze kan zo niet drogen en zo zijn er nog vele oorzaken te verzinnen.

Vocht in bestaande bouw

Het is natuurlijk niet alleen de verse nieuwbouw die vochtproblemen kent, nee bestaande panden kunnen er ook een houtje van.  Het is vaak de opbouw van de vloer waar het mis gaat. Er zit geen isolatie onder de betonvloer of de kruipruimte kan niet goed ademenen waardoor er vochtproblemen ontstaan. Kortom, kritisch omgaan met het feit van vochtproblemen is een must bij de aanschaf van een nieuwe vloer.