Anhydriet vloer, wat is..

Anhydriet vloer-Calsiumsulfaat gebonden vloer

Deze ondergrond komt veel voor in appartementen en hoogbouw. Of in relatie met projectbouw waar veel huizen tegelijk opgeleverd worden. Voor een leek is het soms moeilijk te zien of u een anhydriet of een zandcement dekvloer heeft. Bij nieuwbouw staat het in het bestek, maar zeker even controleren kan geen kwaad.

Een anhydrietvloer is een vloeivloer. Een voordeel hiervan is dat de aantal vierkante meters vloer die men kan leggen veel groter is dan bij een zandcementvloer. De Anhydrietmortel word kant en klaar vanuit een centrale met een mixauto vervoerd en naar de bouwplaats gebracht. Hier staan de vloerenleggers met pomp als te wachten en met gemak draaien zij er 100 ton per dag door. Een vierkante meter weegt ongeveer een 100 k, dus kun je nagaan hoeveel meters dat wel niet zijn.

 

Gipse Poot- Gipse Vloer

Anhydrietvloeren zijn Calciumsulfaat houdend, kalk gebonden zeg maar. En kwalitatief zit daar nog al eens wat verschil in. Belangrijk is dus bij deze ondervloer dat deze vlak en strak moet worden aangebracht en minstens 28 dagen moet  drogen en uit  harden (opv 5 cm). Het vochtpercentage in de ondergrond mag maximaal 0,5% bedragen. De anhydriet ondergrond laat bij droging een fijn kalkhuidje achter aan de top. Deze dient vooraf zeer goed geschuurd te worden om het bovenste huidje goed weg te krijgen.( de korrelstructuur moet zichtbaar zijn)

Vloerbedekking  en Anhydriet

Zoals al gezegd is de anhydriet gietvloer een ondervloer, deze dient altijd bedekt te worden met een soort vloerbedekking.  Bij het leggen van iedere soort eindbedekking dient men ook altijd rekening te houden met speciale voorbehandelingen, zoals; extra schuren, eventueel een extra impregneerlaag om de top van de anhydriet te versterken, of zelfs het egaliseren van de anhydriet ondervloer.

Kunststof vloeren en Anhydriet

Als we een kunststof vloer op een anhydriet gaan aanbrengen is het zeer belangrijk dat de anhydriet goed geseald is aan de top. Een extra laag aan primer is dan ook zeker aan te raden.Bij het aanbrengen van de eerste hechtlaag (primer) kan deze weg slaan in de ondergrond. Deze dient dan ook tweemaal aangebracht te worden. Het advies is om hier in geen risico te nemen. De volgende lagen, gietvloer en aflak kunnen weer op de normale methode aangebracht worden.

Vloerverwarming en een Anhydrietvloer.

Doordat Anhydriet een vloeidekvloer is, is deze uitermate geschikt als dekvloer met vloerverwarming. We hebben het dan over een Natbouw Vloerverwarmings systeem. De anhydriet word dan op de vloerverwarming gegoten, welke op zijn beurt, zwevend op een isolatie ligt. Opbouw is dan: betonvloer, isolatie, folie, vloerverwarming slangen met vlechtmatten. Randstrook aan de zijkant zodat de anhydriet kan werken, en klaar is kees.