Opstookprotocol Vloerverwarming
30 april 2015 
2 min. leestijd

Opstookprotocol Vloerverwarming

Opstookprotocol vloerverwarming

De vloerverwarming is weer aan een opmars bezig. Waar de verwarming eerst eigenlijk alleen toegepast werd onder tegels zie je nu een verschuiving in de markt en zijn de vloerverwarming systemen uitermate geschikt onder vrijwel iedere bedekking. De voordelen van vloerverwarming winnen het dan ook van de traditionele radiator die daar altijd in het zicht hangt en een doorn in het oog is van de bewoner.

Opstoken van vloerverwarming

opstookprotocol-vloerverwarming-mr vloerNu de vloerverwarming een feit is en de dekvloer mooi over de vloerverwarming heen is gelegd, is het belangrijk dat we voor dat er ook maar een bedekking opkomt de vloerverwarming en de dekvloer aan elkaar laten wennen. Dat is een beetje een ondergeschoven kindje, want de verwarmingsmonteur begint daar niet altijd over en doordat mensen later met hun planning dan in de knoei komen word dit nog wel eens overgeslagen. We hebben het hier over het opstookprotocol van de vloerverwarming.
Het is namelijk zo dat dekvloeren waar vloerverwarming in zit, door de verandering van temperatuur, scheurvorming kan gaan vertonen. Dit komt door het uitzetten bij verhoging van temperatuur en krimp bij het dalen van de temperatuur. Het is dus zaak de vloer rustig aan deze verschillen te laten wennen. Hiervoor is het opstookprotocol vloerverwarming in het leven geroepen. Mocht na het opstookprotocol de vloer scheurvorming gaan vertonen kan namelijk voor de nieuwe bedekking een feit is , er maatregelen getroffen worden om de vloer te repareren.

Opstookprotocol Vloerverwarming.vloerverwarming-opstookprotocol-meneervloer

Dag 1. Start met de warmte van het water in de vloerverwarming 5 graden te verhogen ten opzichte van de omgevingstemperatuur van de woning. Het gaat dus om de temperatuur van het water in de leiding en niet de omgevingstemperatuur. Het opstookprotocol is dan ook niet te sturen via de thermostaat in de kamer, maar bij de vloerverwarming installatie. Daar waar de slangen bij elkaar komen en de regelunit zit. Daar leest u de temperatuur af van het water.

Dan de opvolgende dagen verhoogt u met 5 graden per dag, tot u op het maximum aankomt van een watertemperatuur in de slangen van 40 graden. Hoger moet u ec

ht niet gaan. In de praktijk horen we regelmatig temperaturen van 55 graden Celsius maar dat is absoluut te hoog. Hierdoor is de kans op problemen met de dekvloer vele malen groter en kan de schade enorm zijn. Houd de temperatuur, ook voor hoofdverwarming op 40 Graden Celsius , NIET HOGER. Ook dan heeft u de ruimte temperatuur lekker en aangenaam.

opstookprotocol vloerverwarming

Opwarmen en weer laten koelen

Maar even terug naar het verhogen tot de 40 graden. Nu we deze hebben bereikt zijn we er nog niet. Want het opstookprotocol heeft ook een afkoel procedure, welke misschien wel veel belangrijker is, want afkoelen zorgt voor krimp.  Waarschijnlijk bereikt u de 40 graden na een dag of 6 verhogen van de temperatuur. Deze temperatuur houden we een 24 uur aan en dan gaan we per dag het water 5 graden laten koelen. Dit herhalen we tot we weer op de omgevingstemperatuur zijn.  Het meest ideale is, als de tijd het toelaat om de cyclus nogmaals te herhalen. Het is beter te voorkomen als later te genezen als er al een eindbedekking op ligt.

UPDATE: bij ingefreesde vloerverwarming verwijzen zij naar het OPSTARTPROTOCOL Ingefreesde Vloerverwarming 

Over de schrijver
Norbert
Door

Norbert

op 02 Sep 2016

Beste meneer vloer,Heel interassant artikel. Ik heb zelf net door een aannemer een houtenbalkenlaag laten vervangen door volstorten lage kruipruimte met zand, piepschuim isolatie, betonnen ondervloer, vloerverwarming met dekvloer, egaline en vervolgens PVC. Voordat het pvc gelegd werd heeft het beton plm 6 weken gedroogd. Daarna het PVC. Maar de aannemer heeft mij niet geïnformeerd over een opstookprotocol. Een kennis van mij vroeg me of ik dat uigevoerd had. Is het nu te laat? De pvc ligt er al op en de verwarming heeft nog niet aangestaan. Of kan ik nu alsnog het opstookprotocol uitvoeren?Ik ben benieuwd naar uw reactie.Groet, Norbert

Meneervloer
Door

Meneervloer

op 15 Nov 2016

Beste ~Norbert, het opstookprotocol is er eigenlijk voor om eventuele mankementen aan het systeem zichtbaar te maken. Het opstookprotocol gaat vanaf 0 tot het max in graden en weer terug. Zo krijgt de vloer de kans om uit te zetten en te krimpen. Als alles goed aangelegd is en de laagdikte op de leidingen voldoende is zal er met de vloer verder weinig gebeuren. Had je het nu gedaan voor de egaline uit, en je had iets geconstateerd dan had je daar nog iets aan kunnen doen. Nu is dat een moeilijk verhaal. Ik zou het gewoon zo braaf mogelijk aan doen met je vloerverwarming, niet te veel in de extremen. Als je nu gaat opstoken tot de max en afkoelen ga je in het slechtste geval scheurvorming zien vanuit de ondervloer. Dus lekker zo laten zou ik zeggen. mvg. Dimitri

eva
Door

eva

op 19 Dec 2016

Beste, Wij hebben in onze nieuwe badkamer electrische vloerverwarmingsmatten gelegd. Ondertussen zitten ook de tegels er over. Geldt voor deze matten ook een opstookprotocol en welke temperaturen moet je dan aanhouden? Groeten

Meneervloer
Door

Meneervloer

op 10 Jan 2017

Een vloerverwarming protocol is bedoeld om onder afsluitende vloerbekledingen vochtafvoer te regulieren. Bij een tegel is daar geen sprake van omdat vocht via de voeg kan worden afgevoerd.Wel verdient het aanbeveling niet eerder dan 6 weken na aanbrengn tegels met stoken te starten. Dit om scheurvorming in de cementlaag en of tegel voor te blijven.

Meneervloer
Door

Meneervloer

op 12 Jan 2017

Beste Fam. Bruggemans, Nee bij deze vloerverwarming heeft dat gaan zin. De eindbedekking ligt er al op. Het zit niet verwerkt in de vloeropbouw. Dus vraag even na wat de leverancier adviseert. Kan zijn dat ze toch zeggen rustig aan opstoken om zo de tegel te laten wennen, maar een echt opstookprotocol, zoals deze bedoelt is bij zwevende dekvloeren of ingefreeste verwarming is het niet .

Marije
Door

Marije

op 12 Jan 2017

Op welke temperatuur kun je dan het beste de thermostaat in de kamer zetten tijdens het opstookprotocol? Wij begrepen op 35 / 40 graden. Klopt dat?

Meneervloer
Door

Meneervloer

op 12 Jan 2017

met het opstookprotocol ga je elke dag 5 graden omhoog tot het max. en dan alles uit. zodat hij afkoelt.

Boons
Door

Boons

op 08 Mar 2017

Als je het opstookprotocol in gang zet op hoeveel graden zet je dan je kamerthermostaat!.

Meneervloer
Door

Meneervloer

op 08 Mar 2017

Dat is een hele goede vraag.Het opstookprotocol wordt niet gestuurd via de thermostaat. Het protocol wordt via de vloerverwarmingsverdeler gestuurd op basis van de leidingwatertemperatuur. De thermostaat regelt op basis van de ruimte temperatuur.Voorbeeld: In geval de gewenste leidingwatertemperatuur op enig moment op 30 °C staat ingesteld via de verdeler, dan zal de verdeler het water begrenzen op deze temperatuur.De kamerthermostaat moet dus minimaal op deze waarde worden ingesteld om te zorgen dat de installatie voldoende en lang genoeg warm water aanvoert om die watertemperatuur te bereiken.In de praktijk wordt gemakshalve ook wel eens gekozen om de kamerthermostaat geheel open te draaien. Bij het afkoelproces, kan worden volstaan door de instelling van de kamerthermostaat de instelling van de watertemperatuur van de vloerverwarmingverdeler te laten volgen.

Ron
Door

Ron

op 13 Mar 2022

Hallo, Wij gaan a.s 28 Maart beginnen met het slopen van de begane grondvloer, en hier komt op 4 April een nieuwe cementdekvloer op. Op 5 April komt de tegelzetter om de nieuwe vloer te leggen.. Is het verstandig om de tegelzetter naar een later stadium te zetten, zodat we eerst het opstartprotocol van de vloerverwarming kunnen volgen, of kan dit meteen na het leggen van de tegels ? Wat is hierop U advies ?

Jacobs
Door

Jacobs

op 22 Nov 2022

Een vraag moet de cement dek vloer eerst helemaal droog zijn voor het opstookprotocol ?

Reactie plaatsen