Opstookprotocol vloerverwarming
De vloerverwarming is weer aan een opmars bezig. Waar de verwarming eerst eigenlijk alleen toegepast werd onder tegels zie je nu een verschuiving in de markt en zijn de vloerverwarming systemen uitermate geschikt onder vrijwel iedere bedekking. De voordelen van vloerverwarming winnen het dan ook van de traditionele radiator die daar altijd in het zicht hangt en een doorn in het oog is van de bewoner.
Opstoken van vloerverwarming
Nu de vloerverwarming een feit is en de dekvloer mooi over de vloerverwarming heen is gelegd, is het belangrijk dat we voor dat er ook maar een bedekking opkomt de vloerverwarming en de dekvloer aan elkaar laten wennen. Dat is een beetje een ondergeschoven kindje, want de verwarmingsmonteur begint daar niet altijd over en doordat mensen later met hun planning dan in de knoei komen word dit nog wel eens overgeslagen. We hebben het hier over het opstookprotocol van de vloerverwarming.
Het is namelijk zo dat dekvloeren waar vloerverwarming in zit, door de verandering van temperatuur, scheurvorming kan gaan vertonen. Dit komt door het uitzetten bij verhoging van temperatuur en krimp bij het dalen van de temperatuur. Het is dus zaak de vloer rustig aan deze verschillen te laten wennen. Hiervoor is het opstookprotocol vloerverwarming in het leven geroepen. Mocht na het opstookprotocol de vloer scheurvorming gaan vertonen kan namelijk voor de nieuwe bedekking een feit is , er maatregelen getroffen worden om de vloer te repareren.
Opstookprotocol Vloerverwarming.
Dag 1. Start met de warmte van het water in de vloerverwarming 5 graden te verhogen ten opzichte van de omgevingstemperatuur van de woning. Het gaat dus om de temperatuur van het water in de leiding en niet de omgevingstemperatuur. Het opstookprotocol is dan ook niet te sturen via de thermostaat in de kamer, maar bij de vloerverwarming installatie. Daar waar de slangen bij elkaar komen en de regelunit zit. Daar leest u de temperatuur af van het water.
Dan de opvolgende dagen verhoogt u met 5 graden per dag, tot u op het maximum aankomt van een watertemperatuur in de slangen van 40 graden. Hoger moet u ec
ht niet gaan. In de praktijk horen we regelmatig temperaturen van 55 graden Celsius maar dat is absoluut te hoog. Hierdoor is de kans op problemen met de dekvloer vele malen groter en kan de schade enorm zijn. Houd de temperatuur, ook voor hoofdverwarming op 40 Graden Celsius , NIET HOGER. Ook dan heeft u de ruimte temperatuur lekker en aangenaam.
Opwarmen en weer laten koelen
Maar even terug naar het verhogen tot de 40 graden. Nu we deze hebben bereikt zijn we er nog niet. Want het opstookprotocol heeft ook een afkoel procedure, welke misschien wel veel belangrijker is, want afkoelen zorgt voor krimp. Waarschijnlijk bereikt u de 40 graden na een dag of 6 verhogen van de temperatuur. Deze temperatuur houden we een 24 uur aan en dan gaan we per dag het water 5 graden laten koelen. Dit herhalen we tot we weer op de omgevingstemperatuur zijn. Het meest ideale is, als de tijd het toelaat om de cyclus nogmaals te herhalen. Het is beter te voorkomen als later te genezen als er al een eindbedekking op ligt.
UPDATE: bij ingefreesde vloerverwarming verwijzen zij naar het OPSTARTPROTOCOL Ingefreesde Vloerverwarming
Norbert
op 02 Sep 2016Meneervloer
op 15 Nov 2016eva
op 19 Dec 2016Meneervloer
op 10 Jan 2017Meneervloer
op 12 Jan 2017Marije
op 12 Jan 2017Meneervloer
op 12 Jan 2017Boons
op 08 Mar 2017Meneervloer
op 08 Mar 2017Ron
op 13 Mar 2022Jacobs
op 22 Nov 2022