Betonvloer egaliseren
26 juli 2016 
2 min. leestijd

Betonvloer egaliseren

Betonvloer egaliseren particulier en zakelijk

Egaliseren van vloeren staat voor het weer gereedmaken van de ondervloer voor nieuwe vloerbedekking of in de zakelijke markt kan het ook zijn de renovatie van de Betonvloer. Na het egaliseren met speciale egalisaties kan elke ondergrond weer in orde gemaakt worden voor welke toepassing van ook.

Particulier

Even ter verduidelijking en uitleg voor de gekozen titel van dit artikel, in de particuliere sector word vaak de ondervloer benoemd als Betonvloer. Maar eigenlijk is de ondervloer 9 van de 10 keer geen beton, maar een zandcement. Hoe herken je nu welke ondergrond je daadwerkelijk hebt? Een beton is een vaste solide vloer met over het algemeen een glad uiterlijk. De vulstof van beton is een grove kiezel, hele kiezels. Bij een zandcement is dat anders. Deze zijn vaak poreus en korrelig aan de oppervlak. Logisch want zoals de benaming al zegt is een zandcement, opgebouwd uit zand en cement. Dus vulstof zand, geen zware kiezel.

betonvloer-egaliserenTerug naar de Betonvloer egaliseren

Bij een renovatie of verbouwing word de oude vloerbedekking vaak verwijderd. Of er word een nieuw stuk dekvloer aangesmeerd tegen een oude dekvloer. De ondervloer is dan vaak niet meer geschikt voor een nieuwe vloerbedekking.

De vloer moet dan geegaliseerd worden. Egaliseren gebeurt met een egaline. Egaline is een soort vloeicement die met kunststoffen verrijkt is. Er zijn veel verschillende soorten egalines. Je hebt egalines die speciaal geschikt zijn voor onder een parketvloer, zodat deze de werking van het hout op kunnen vangen , en je hebt ook egalines juist voor op een houten ondergrond. Deze hebben vezels en zijn sterker dan de normale egalines. Naast deze twee soorten is de standaard egaline die gaat tot 10 mm dikte. Daarboven kun je ook egaliseren maar dan moet het met een andere soort. Egaliseren gaat tot een 40/50 mm maar dan word het een dure aangelegenheid.

Werkwijze Betonvloer egaliserenbetonvloer-egaliseren-voorbereiding

Egaline gooi je ook zomaar niet zo op de ondervloer. De ondervloer moet grondig gereinigd worden , middels schuren of zelfs diamant schuren. Daarna word de vloer netjes gestofzuigd en kan er een speciale hechtprimer op. Deze zorgt voor hechting van de egaline aan de ondervloer.

Na de hechtprimer netjes gedroogd is is het tijd om diepe gaten en scheuren dicht te zetten met een speciale snelcement. Geen normale specie, nee lang niet zo grof en droog in een kwartier. Zet ook van te voren nooit iets dicht met normale cement want dat droogt te traag en eenmaal overlaagd met egaline en eventueel een nieuwe bedekking kan het vocht er nog uit komen en dat zorgt voor grote problemen.

Nou als alle gaten gedicht zijn zijn we klaar voor de egaline. Deze kan handmatig aangemaakt worden, of machinaal. Machinaal kunnen er oppervlaktes geegaliseerd worden van 2000 M2 per dag. Hoop dat dit een beetje een idee heeft gegeven van wat egaline kan , wat het doet en hoe het werkt.

Over de schrijver
Reactie plaatsen