Doe het zelf gietvloer

Doe het zelf gietvloer

Stap voor stap uitleg: doe het zelf gietvloer


Met onderstaande video's laten we precies zien hoe u zelf een gietvloer, betonlook, PU vloer en Epoxy gietvloer kunt leggen. In een doe het zelf gietvloer, kunt u zelf de keuzes maken in het aantal lagen. Compleet zorgeloos zijn de 5 lagen, echter word er vaak de 4 laag gelegd in de doe het zelf gietvloer. Prijstechnisch is de 3 laags het meest interessant maar brengt ook het meest risico met zich mee en is niet toepasbaar op elke ondergrond.

Stap 1 doe het zelf gietvloer:  EP Primer


Stap 2 doe het zelf gietvloer:  De Schraplaag

Een schraplaag verdicht de ondergrond en vangt kleine oneffenheden op. Voor een gietvloer moet de ondergrond absoluut dicht zijn en vlak. De gietvloer is ca 2 mm dik en volgt zijn ondergrond. Een schraplaag is dus absoluut een must in een gietvloer systeem.


Stap 3 doe het zelf gietvloer: de Gietvloer

Een gietvloer word gelegd in de vorm van een PU. Deze heb je in twee vormen : de alifatische en de aromatische. Alifatisch is lichtecht en is wat duurder dan zijn verkleurende versie. De aromaat is een verkleurende. Keuze deze twee kan gemaakt worden uit financiele overweging of doordat het systeem de nadelen van een goedkope gietvloer opvangt. (verkleuring).  Daarbij is de ene kleur minder gevoelig voor verkleuring dan de ander.

Optie: Een kleurvaste lak voor extra bescherming van de gietvloer

Een extra laag in de vorm van een kleurlak geeft extra bescherming aan de gietvloer. Uiteraard is dit alleen mogelijk bij gietvloeren van een unikleur. Bij betonlook worden kleuren gemengd en is het niet mogelijk. Een leuke bijkomstigheid is  het feit als je op kleur aflakt dat je de gietvloer niet in een lichtechte vorm hoeft te leggen, dus levert dat een kostenbesparing op. De uv bestendigheid is gewaarborgd door de kleurlak, die altijd lichtecht is. Zorg voor voldoende materiaal bij het aanbrengen, dit is ca 150 gr per M2.

De eindlaag in 1 of twee keer: Blanke PU-matlak

De blanke Pu-lak zorgt voor mattering. Een gietvloer is van zichzelf hoogglanzend. Dus niet echt krasbestendig. Door de PUmatlak geeft u bescherming en krijgt u het gewenste resultaat. Deze laag kan in sommige gevallen in 1 x gezet worden, echter twee lagen geeft meer bescherming en vermindert de kans aanzienlijk op de zogenaamde sterrenhemel in de vloer. (lichte glanspuntjes). Bij het aflakken op kleur en dan een pu matte blanke lak heeft het uiteraard geen zin om de blanke lak dubbel te zetten.

Reactie plaatsen