Reiniging, onderhoud en uitstraling.
We zijn aanbeland bij de 4e stap in het stappenplan, waar we gaan kijken hoe we de diverse vloertypes netjes kunnen houden. U wilt toch ook vele jaren kunnen genieten van uw nieuwe vloer?
In dit artikel gaan we kijken welke producten uw vloer positief kunnen beïnvloeden, een beschermende werking hebben en welke reinigingsmiddelen aan te raden zijn. Dit zowel op de korte als de lange termijn. Kortom, alles over afwerkmogelijkheden en onderhoud vindt u in onze vierde stap van het stappenplan. Elke vloer heeft een ander soort onderhoud nodig. En juist dat onderhoud kan ook weer invloed hebben op de uitstraling, duurzaamheid en leefgenot van uw nieuwe vloer.
Algemene onderhoudstips
Er geldt een aantal algemene onderhoudsrichtlijnen dat voor bijna elke soort vloerbedekking van toepassing is. Hier een kort overzicht voordat we specifiek ingaan op onderhoud en reiniging per soort vloerbedekking.
Droge Reiniging
Droge reiniging is vooral bedoeld om het ergste vuil en stof te verwijderen. Droog reinigen kan door middel een stofzuiger of een swiffer. Maak bij het reinigen van gladde vloerbedekkingen met de stofzuiger gebruik van een borstel met eventueel wieltjes, of liever een parketborstel welke vergeleken met de ‘gewone borstel’ zachter is. Hiermee is de kans op krasvorming en/of beschadiging van uw vloer aanzienlijk beperkt.
Vochtige reiniging
Vochtige reiniging is bedoeld om uw vloerafwerking grondiger te reinigen. Vochtig reinigen door middel van water is in de regel voldoende. Wanneer u toch schoonmaakmiddelen aan uw water toe wilt voegen zijn er een aantal factoren cruciaal.
- Gebruik geen schoonmaakmiddel met schurende werking.
- Zeephoudende reinigingsmiddelen laten een filmlaag achter op uw vloer , wat resulteert tot het sneller vuil worden van uw vloer. Gebruik deze dus niet.
- Gebruik geen heet water om te reiningen. Hierin lossen minder vuildeeltjes op en omdat er ook verdamping plaats vindt, droogt het schoonmaakmiddel wat u hebt toegevoegd in op de vloer met als resultaat vegen en strepen. Gebruik koud tot lauw water .
BONUSTIP !
Voor het natte onderhoud van uw vloerbedekking nog even een bonustip: Als je een stuk vloer hebt schoongemaakt is je dweil of mop vies. Je spoelt je dweil dan uit in je emmer met schoonmaakmiddel en gaat daarna verder dweilen. Kijk eens naar het water in je emmer nadat je je dweil hebt uitgespoeld. Het water is vies. De rest van je vloer maak je dus “schoon” met vies water. Je wilt een schone vloer. Gebruik daarom 2 emmers, ook al lijkt dit omslachtig. Het geeft absoluut een super schoon eindresultaat. Wring de vuile dweil uit in een emmer met gewoon water. Spoel een keer extra. Dan pas naar de emmer met schoonmaakmiddel en je zult de vloer nu cht schoon krijgen. Anders ben je enkel vuil aan het verplaatsen.
Hout, parket.
Van een houten vloer kunt u jarenlang genieten. Wel vragen planken en parketvloeren om een goede afwerking en regelmatig onderhoud. Dit beschermt de vloer, verhoogt de levensduur en bevordert de hygiëne, omdat vuil en vocht minder de kans krijgen in het hout door te dringen. Bovendien dragen was, beits, olie en lak bij aan de optiek van de vloer.
Uitstraling van hout
Was, olie, lak en hardwax; alle soorten van afwerkingsmogelijkheden van hout hebben ieder hun voor- en nadelen. Welke afwerking het beste is voor uw houten vloer, hangt zowel af van uw persoonlijke voorkeur als van uw leefomstandigheden. De intensiviteit waarmee u uw vloer gebruikt en de aanwezigheid van extra belasting door kinderen of huisdieren kunnen ervoor zorgen dat u kiest voor een afwerking die minder gevoelig is voor het aanhechten van vuil. Bovendien advies voor een afwerking die ook makkelijker schoon te maken is. Bedenk dat als u eenmaal voor een bepaalde afwerking hebt gekozen, de beslissing definitief kan zijn. Lees meer over de 4 afwerkmethodes van hout.
Gietvloer en betonlook
U reinigt een gietvloer gemakkelijk met behulp van een vlakmop of microvezeldoek. Dus kan zowel droog als nat. Door statische werking hecht het vuil en stof namelijk makkelijk. Gebruik van een schoonmaak of reinigingsmiddel is niet noodzakelijk, dit laat zeepresten achter. Die zeepresten resulteren weer in een lichte waas over de vloer. Met schoon en koud water is een goede kwaliteit gietvloer in de regel goed te reinigen. Stofzuigen is in meestal niet noodzakelijk. Kiest u hier wel voor, gebruik dan altijd een schone en zachte borstel. U kunt vuil makkelijk verwijderen met bijvoorbeeld een swiffer. Voorkom zand op de vloer, dit werkt als schuurpapier. Grovere vervuiling als deze kunt u opvegen en verwijderen met stoffer en blik. Schoenstrepen zijn gemakkelijk te verwijderen met een doek. Voor hardnekkige vlekken raden wij u aan een voor deze vloer geschikte vloerreiniger te gebruiken. Vraag hiernaar bij uw vloerleverancier.
Tegels
Bij een tegelvloer is het belangrijk dat een pas gelegde natuurstenen of ongeglazuurde tegel goed gedroogd is voordat de beschermingslaag aangebracht word. Onder iedere vierkante meter vloer wordt namelijk ongeveer 10-12 liter water verwerkt, dat onder een reeds aangebrachte was of impregneerlaag omhoog komt en de beschermingslaag als het ware losdrukt. Wit uitgeslagen, moeilijk verwijderbare vlekken zijn dan het gevolg. De benodigde droogtijd voor één verlijmd vloer kan zo’n vier tot vijf weken bedragen. Die van een in specie gelegde vloer, zo’n acht tot 12 weken. De werkelijke droogtijd hangt af van weersomstandigheden en het seizoen. Tijdens de droogperiode kunnen droogplekken en zoutuitslag op de tegels zichtbaar worden. Deze zijn met veel stofzuigen en nat reinigen met een speciaal reinigingsmiddel te verwijderen. Verder kunnen tussentijds vlekken met een licht alkalisch reinigingsmiddel worden weggehaald. Voor diep ingetrokken vet vlekken zijn er zwaardere middelen verkrijgbaar. Let op: bij de eerste reinigings- en beschermingsbehandeling moet eventuele vloerverwarming altijd uitgeschakeld zijn. Het is belangrijk dat de vloer natuurlijk steenkoud is. Geglazuurde tegels Zijn eenvoudig te reinigen met water en eventueel een scheutje schoonmaakazijn. Desgewenst kan de vloer voorzien worden van een beschermende glanscoating.
Laminaat
Laminaatvloeren beschikken over een speciale toplaag die een hoge weerstand tegen krassen biedt. Dit neemt niet weg dat ook laminaatvloeren verzorging nodig hebben. Regelmatig stofzuigen of vegen voorkomt dat zand of ander los vuil als schuurpapier op uw vloer werkt. Een geschikt onderhoudsproduct is een product dat geen lagen opbouwt, en dat niet agressief in de naden dringt zodat deze opzwellen. Daarnaast is onderhoud in feite alleen bedoeld voor het wegnemen van losliggend vuil. Gebruik voor periodiek onderhoud een speciale laminaatreiniger voor een streeploos resultaat. vermijd het gebruik van polish.
Kurk
Voor het onderhoud van kurkvloeren zijn over het algemeen drie verschillende producten nodig. Dit geldt zowel voor gelakte kurk als voor kurkvloeren met een pvc-toplaag. Allereerst moet de toplaag extra beschermd worden met een finish. Dit dient direct na plaatsing (en bij een gelakte vloer ca. 10 dagen na de laatste lakbeurt) te worden aangebracht. Een cleaner is nodig voor de wekelijke reiniging van de vloer. Deze cleaner tast de eventueel aangebrachte finishlaag aan maar verwijdert vuil gemakkelijk. Wanneer na enige tijd de finishlaag geheel verwijderd moet worden on de vloer een grondige opknapbeurt te geven, kan de oude laag en het ingesleten vuil verwijderd worden met een remover. Daarna kan weer een nieuwe finish of laklaag worden aangebracht.
Linoleum Marmoleum
Dagelijks onderhoud van linoleum is eenvoudig en snel uit te voeren met een wisser of swiffer. Even met de wisser over de vloer is een effectieve manier van onderhoud, makkelijker dan stofzuigen of vegen. Vochtig reinigen is eigenlijk alleen nodig als zich echt vuil heeft vastgezet op de linoleum. Zoals al gezegd bij de algemene richtlijnen van het onderhouden van uw vloer is het vochtig reinigen alleen aan te raden in geval substanties vloeibaar op de vloer is gekomen en indroogt. Als de vloer niet goed schoon is zal door het gebruik van water los vuil zich hechten aan de vloerbedekking en vast gaan zitten.
Hardnekkige vuil- en vetvlekken zijn te verwijderen door een speciale reiniger. Voor periodiek onderhoud van de linoleum kunt u een nieuwe toplaag aanbrengen met een polish. De oude toplaag kan vooraf gestript worden met een speciale vloeibare stripper. Let wel bij het aanbrengen van een polish die verdund is met water, dta het water niet te warm is. Hierdoor zal het water snel verdampen en droogt er lokaal te veel polish in op de vloer wat tot vlekken kan leiden.
Tapijt
Tapijt bestaat uit garen dat verankerd is in een gronddoek (rug). Het garen zelf bestaat uit lussen (polen) of gesneden pooldraden dan wel uit een combinatie hiervan. De structuur verschilt per tapijt, waardoor vuil bij het ene tapijt makkelijker hecht dan bij het andere. Een goede vuilsluis heeft een borstelende en vochtabsorberende werking en helpt om zoveel mogelijk vuil buiten de deur te houden. Het belangrijkste onderhoudsadvies dat we kunnen geven is vuil voorkomen en grondig stofzuigen. gebruik bij voorkeur een aangedreven vloerborstelmond
Bij echte vlekvorming word het wat lastiger. Behandel deze direct. Sommige vlekken vragen wel om wat extra aandacht dus wacht niet met behandelen. Zorg dat u altijd onderhoudsmiddelen in huis hebt speciaal voor uw soort tapijt. Deze middelen zijn te koop bij de vakhandel en zijn veilig voor uw tapijt. Op internet staat het ook boordevol met zogenaamde oma’s tips. Let hier wel mee op, niet alle tapijten komen hier vlekkeloos mee worden behandeld. Dus rode wijnvlekken zomaar niet met zout en witte wijn behandelen, liever gewoon afdeppen met een schone witte handdoek en koud water.
Grindvloer
Interieurgrind, siergrind is van zichzelf bestand tegen elk soort vuil. Het grind word aangebracht en aangemaakt met 2k producten uit de industrie. Vuil- en vet kunnen dus de korrel (het materiaal) niet penetreren. Wat er natuurlijk wel kan gebeuren is dat er vlekken kunnen ontstaan als u iets laat vallen en het gemorste materiaal tussen de korrels/steentjes hecht. Dit kan daarentegen meestal makkelijk weg worden gehaald met een natte doek en of borstel. Overig onderhoud bestaat uit het stofzuigen van de vloer om vuil, stof en viezigheid weg te nemen. Periodiek wordt geadviseerd de grindvloer te reinigen met een schrobmachine. Aansluitend wordt een stoomreiniger ingezet om het vervuilde water op te zuigen.
Stap 5 Vaak een ondergeschoven kindje, maar zeer belangrijk. De ondervloer.