Page content

Gietvloer en Vloerverwarming

Gietvloer en Vloerverwarming

Na even in een dip gezeten te hebben, zijn de vloerverwarmingen helemaal terug.  In de nieuwbouw word weer regelmatig vloerverwarming toegepast, zelfs in projectmatige bouwen. Maar ook voor de renovatie is er een nieuwe innovatieve manier uitgedokterd voor het aanleggen van nieuwe vloerverwarming, het infrezen van bestaande dekvloer. Maar wat heeft dit allemaal voor consequenties als we een gietvloer willen gaan leggen?

gietvloer-vloerverwarming-meneervloerBestaande vloerverwarming

Een gietvloer is een vrij dunne bedekking. Deze word hechtend op zijn ondergrond aangebracht, alvorens er eventueel is geegaliseerd. Door zijn minimale laagdikte is een gietvloer een prima geleider voor de warmte. Ze pikt de warmte snel op van de vloerverwarming en geeft deze ook weer snel af aan de omgeving. Uitermate geschikt dus voor een vloer met vloerverwarming. Ook bij bestaande situaties waar u bv al een tegelvloer heeft liggen met vloerverwarming. De laagdikte van de gietvloer zorgt voor een min. aan verlies qua rendement.

Nieuwe vloerverwarmingvloerverwarming-gietvloer-meneervloer

Bij de aanleg van nieuwe vloerverwarming is het zaak voor u de nieuwe bedekking laat aanbrengen, de ondervloer te laten wennen aan de verwarming. Dit geld voor elke soort bedekking, niet alleen voor een gietvloer of coating. Dit gebeurt door het uitvoeren van het stookprotocol.

Stookprotocol Vloerverwarming:

  • Per dag de verwarming met 5 °C verhogen, dit aanhouden tot de maximale temperatuur is bereikt.
  • De maximale temperatuur minstens 1 dag per cm vloerdikte aanhouden. Voorbeeld: bij een dekvloer van 5 cm dik, minimaal 5 dagen de maximale temperatuur aanhouden.
  • Daarna de temperatuur afbouwen in stappen van 5 °C. 
  • Totale procedure minimaal 14 dagen laten duren.
  • Ventileer de betreffende ruimte gedurende deze tijd goed, maar vermijd tocht over de vloer.

Nu het protocol is uitgevoerd zal ook meteen zichtbaar zijn in de ondervloer of er sprake is van eventuele krimpscheurvorming of andere probleempjes. Nu kan dit nog worden opgelost voor er een nieuwe bedekking geplaatst gaat worden. Word er van te voren niet gekeken naar het opstookprotocol, kunt u later voor onverwachte verrassingen komen te staan.